Nicole Regecová Hokej

Hokejista Bartek v ROZHOVORE: Zvažujem návrat do Zvolena, ale mám obavy

Zvolenčan Martin Bartek (35) momentálne hrá v Čechách. Nad návratom ku bryndziarom už premýšľal, ale nie je to také jednoduché. Ako si spomína na finále, kedy sa postavil proti rodnému mestu?

Ilustračný obrázok k článku Hokejista Bartek v ROZHOVORE: Zvažujem návrat do Zvolena, ale mám obavy
Zdroj: Martin Bartek

Úspešný hokejista a rodák zo Zvolena už počas svojej kariéry prestriedal množstvo klubov a rôznych líg. Hral v zámorí, Nemecku, Rusku Švédsku či Fínsku. Jeho začiatky na ľade sa spájajú s mestom pod Pustým hradom. Dokonca sezónu korčuľoval aj v drese Slovana, kedy sa stretol so Zvolenom vo finále. Obávaný kanonier sa niekoľkokrát blysol aj v slovenskej reprezentácii. Zaspomínal si v rozhovore.

Ako odštartovala tvoja hokejová kariéra?

Zo Zvolena som odchádzal do zámoria veľmi mladý, ako 15-ročný. Išiel som hrať za súkromnú školu, kde mi platili štúdium. Mali hokejový tím a brali to veľmi vážne. Chodili sme po Kanade a USA a hrali po univerzitách. Čakal som na juniorský draft a potom som išiel na draft do NHL, kde ma draftoval Nashville a podpísal som 3 ročný kontrakt.

Hral si v mnohých ligách. Kde sa ti hralo najlepšie?

Všade, kde sa vyhrávalo. Celkovo asi vo Švédsku, dokonca sa mi tam narodila dcéra. Aj keď to bolo len na krátko, ale darilo sa mi. Taktiež štyri roky v Nemecku boli hokejovo úspešné. Vyhovoval mi ich štýl života a prirástlo mi to k srdcu. Potom samozrejme aj Čechy. Prvé dva roky v Pardubiciach boli super.

Čo hovoríš na porovnanie so slovenskou Extraligou?

Extraligu síce sledujem, ale ťažko je hodnotiť. Na Slovensku som naposledy hral v sezóne 2004 – 2005. Boli tu celkom dobré podmienky a aj kvalita hráčov bola iná, ako je teraz. Podľa mňa je tu hokej dosť bez systému. Veľa mladých hráčov a hrá sa hore – dole. V tých Čechách je to čisto o systéme a dodržiavaní pokynov.

Hral si aj za rodný Zvolen. Ako spomínaš na časy u bryndziarov?

To bolo obdobie, keď som sa vrátil z Ameriky. Niekedy koncom augusta sme sa nakoniec dohovorili. Po štatistickej stránke to bol môj najlepší rok, spravil som nejakých sto bodov. Hral som s Rišom Šechným a Jánom Cibuľom. Dostali sme sa až do finále, kde nás Trenčín nabil 4:2 na zápasy. Ale vyradili sme Slovan.

Tie spomienky, ako ľudia žili hokejom v tej dobe, zostanú v pamäti navždy. So spoluhráčmi sme si sadli. Hokejom sme sa proste bavili a to bolo vidno.

O rok na to si šiel hrať za Slovan. Nebrali to bývali spoluhráči zo Zvolena ako zradu?

Ja som po sezóne najprv odišiel do Fínska. Z toho Fínska som sa už v novembri rozhodol vrátiť. Celkovo ma to tam ubíjalo, jednak počasie a nebol tam ani nikto, s kým by som sa mohol nejak porozprávať. Vtedy za mnou prišli Slovanisti a dali mi ponuku, ktorá sa neodmieta. Takže som šiel do Slovanu, s ktorým som vtedy vyhral aj titul – vo finále so Zvolenom.

Ako sa ti hralo proti Zvolenu?

Hralo sa mi fajn. My sme sériu totiž viedli 3:1 na zápasy a mysleli sme si, že to máme isté. Lenže Zvolen mal Zedníka, Országa, Handzuša – takže to vyrovnali na 3:3. Posledný zápas sa hral vo Zvolene. V Slovane už boli všetci takí, že to určite nedáme a išli s malou dušičkou. Ešte aj veľa hráčov vypadlo.

Pán Říha ma na posledný zápas nenominoval (smiech) kvôli tomu, že som Zvolenčan. Nepozdávalo sa mu, ako som hral nejaké zápasy. Pritom som bol v klube v bodovaní druhý, takže neopodstatnené veci. Nakoniec Slovan titul vyhral.

Kde sa vidíš budúcu sezónu?

Vec je taká, že mám platnú zmluvu v Karlových Varoch. Momentálne sa snažíme nájsť nejakú dohodu o odstupnom, ale nevyzerá, že by sme sa tak skoro dohodli. Rozchádzame sa v názoroch. Takže nemám žiadne plány a ani to nejako neriešim. Som pod zmluvou a nemôžem ju porušiť.

Vrátil by si sa ešte hrať za Zvolen?

Určite som na tým premýšľal a návrat zvažujem. Bolo by pekné, dohrať to na úrovni. Ale mám aj nejaké obavy. Ľudia na Slovensku a celkovo doba tu nie je bohvie aká. Už keď sa budem vracať, chcem aby mužstvo aj niečo dokázalo. No v hokeji jeden hráč nezmôže nič. Ak by som sa vrátil, chcem ísť do playoff a hrať o titul. Nie pretrpieť celú sezónu, aby mi ľudia nakladali do debilov a podobne.

Čítajte tiež:

Draftoval ho New York Rangers: Mladý Zvolenčan dosiahol v zámorí obrovský úspech!

Zvolenské hokejistky zabodovali aj mimo ľadu: Zaslúžený triumf na turnaji v Čechách!

Rodák spod Pustého hradu Bartek a jeho hokejové výkony na ZÁBEROCH
9
Galéria
Zdroj: Martin Bartek
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM