Stanislav Černák Krimi

Právoplatný rozsudok: Ivan Homola za streľbu vo zvolenskej firme dostal 23 rokov basy!

Banskobystrický krajský súd dnes odsúdil Ivana Homolu zo Zvolena na 23 rokov a 4 mesiace za zabitie troch ľudí vo firme TC Trade.

Ilustračný obrázok k článku Právoplatný rozsudok: Ivan Homola za streľbu vo zvolenskej firme dostal 23 rokov basy!
Zdroj: TASR

Na 23 rokov aj štyri mesiace v ústave na výkon trestu odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia odsúdil dnes banskobystrický Krajský súd (KS) Ivana Homolu zo Zvolena v súvislosti so streľbou vo zvolenskej firme, pri ktorej prišli v novembri 2012 o život traja ľudia. Obžalovaný má taktiež nahradiť poškodeným nemajetkovú ujmu vo výške 40 000 a 80 000 eur. Rozsudok je právoplatný.

23 rokov za mrežami

Okresný súd (OS) v Banskej Bystrici uznal v tomto prípade vlani v októbri Homolu za vinného z obzvlášť závažného zločinu vraždy a vymeral mu 23 rokov za mrežami. Voči rozsudku sa prokurátor aj obžalovaný odvolali. KS dnes zrušil rozsudok OS vo výroku o treste a náhrade škody. Ako sudca KS odôvodnil, v prípade sú štyri poľahčujúce okolnosti, a to, že obžalovaný pred spáchaním činu viedol riadny život, skutok priznal a oľutoval.

Prvostupňový súd pritom opomenul, že treba priznať aj okolnosť, že čin sám oznámil. Homola taktiež napomáhal pri jeho objasňovaní. Na druhej strane priťažujúcou okolnosťou je, že spáchal trestný čin zo zavrhnutiahodnej pohnútky, keď postavil na roveň troch ľudských životov svoje sebectvo. Ujma na troch životoch sa pritom už nedá nijako napraviť.

Prokurátor je spokojný

Prokurátor sa pre médiá vyjadril, že s rozsudkom je spokojný tak, ako aj vo vzťahu k trestu. „A najmä som spokojný za poškodených, že im bola priznaná nemajetková ujma,“ povedal prokurátor. Obhajca obžalovaného podotkol, že zvážia mimoriadny opravný prostriedok, teda dovolanie na Najvyšší súd SR. „Podľa nášho názoru a vzhľadom na okolnosti prípadu, osobu páchateľa je to dosť,“ dodal obhajca k dĺžke trestu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM