Stanislav Černák Správy

Hospodárenie Zvolena v roku 2013: Pohľadávky sa znižujú, no zostatok dlhu mesta bol približne 13 miliónov eur!

Súčasťou obsiahlej správy o hospodárení mesta Zvolen za rok 2013 sú aj dlhové služby. Celkový zostatok dlhu Zvolena ku konca roka 2013 je približne 13 miliónov eur. Na jedného obyvateľa to vychádza 38 eur.

Ilustračný obrázok k článku Hospodárenie Zvolena v roku 2013: Pohľadávky sa znižujú, no zostatok dlhu mesta bol približne 13 miliónov eur!
Foto: Marcel Páleš

Vedúca ekonomického oddelenia na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva priniesla obsiahlu správu o záverečnom účte mesta Zvolen za rok 2013. V nej vyšlo, že Zvolen vlani hospodáril s prebytkom 644 988, 63 eur. O tom sme vás informovali už včera. V tejto obsiahlej správe sa však hovorilo aj o dlhoch nášho mesta.

Mesto má 15 úverov, dlh na 1 obyvateľa je 38 €

Ako objasnila Gáborová, tak v obsiahlej správe Záverečný účet Mesta Zvolen za rok 2013 a v rámci rozpočtu sú aj dlhové služby. Tie slúžia na splácanie istiny a úrokov z prijatých úverov. „Mesto má celkom 15 úverov v nich je 9 úverov zo štátneho fondu rozvoja bývania. Sú to úvery, ktoré sú splácané nájomníkmi, teda priamo neovplyvňujú bilanciu mestského rozpočtu,“ vysvetlila.

Komerčných úverov má Zvolen 6. „Celkový zostatok dlhu mesta k 21.12.2013 vrá­tane úverov je zhruba v objeme 13 miliónov eur, ročné splátky sa pokrývajú na úrovni zhruba 1,2 milióna eur. Pri zohľadnení, skutočnosti, že úvery, ktoré sa splácajú nájomníkmi nevstupujú do dlhovej služby mesta, nám vyšlo, že na 1 obyvateľa mesta je zostatok celkového dlhu 38 eur, čo je zhruba o 16 eur menej ako v roku 2012,“ povedala Alena Gáborová.

Mesto Zvolen svoje pohľadávky od roku 2009 znižuje. „Zvolen vedie súdny spor ohľadom rtg prístroja, museli sme prepísať pohľadávku za tento prístroj v objeme 200 000 eur a to výrazne ovplyvnilo stav pohľadávok mesta za vlaňajší rok. Keby to tam nebolo, podiel by tiež klesal a bol by o 17 percent nižší ako v roku 2012,“ vysvetlila vedúca ekonomického oddelenia vo Zvolene.

Majestok Zvolena činí okolo 143 miliónov

Záväzky mesta sú nižšie zhruba o 5 percent. Gro tvoria záväzky z prijatých úverových zmlúv, tie sa postupne znižujú po ich splátkach. „Majetok mesta bol vykázaný v objeme 143 miliónov eur zaokrúhlene, medziročne je to menej zhruba 0,09 percenta. Podiel z odpisov majetku je vyšší ako podiel pribudnutého majetku v roku 2013,“ uviedla Gáborová.

Z vlaňajšieho rozpočtu malo mesto dotácie v objeme 563 161 eur. „Tieto peniaze boli použité najmä do oblastí vzdelávania a kultúry, sociálno-zdravotných, športu a životného prostredia. Tento objem tvoril 2,45 percent z bežných výdavkov Zvolena v roku 2013,“ prezradila Gáborová.

Na záver sa dostávame aj k priemernej mzde zamestnancov zvolenskej radnice, ktorá je taktiež zahrnutá v tejto správe. „Priemerná mzda zamestnancov mesta Zvolen, oproti roku 2012 bola nižšia zhruba o 20 eur a v porovnaní s priemernou mzdou v národnom hospodárstve bola nižšia o približne 44 eur mesačne,“ dodala vedúca ekonomického oddelenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM