Jozef Sliacky Rôzne

Hriňovskú skládku zrekultivujú za európske peniaze

Už o niekoľko dní budú známe mená vybraných uchádzačov, ktorí budú mať možnosť zapojiť sa do súťaže na rekultiváciu skládky tuhého komunálneho odpadu v lokalite Fangová v Hriňovej v okrese Detva.

Už o niekoľko dní budú známe mená vybraných uchádzačov, ktorí budú mať možnosť zapojiť sa do súťaže na rekultiváciu skládky tuhého komunálneho odpadu v lokalite Fangová v Hriňovej v okrese Detva. Stavebné práce s predpokladanou cenou 1,08 milióna eur bez DPH by mali po podpise zmluvy s vybratým uchádzačom trvať deväť mesiacov.
Hriňovská samospráva získala na stavbu peniaze z eurofondov, prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie. Po zrekultivovaní skládky o rozlohe 11.200 metrov štvorcových (m2) vznikne na pozemku lúka.
Vybratí uchádzači si môžu prevziať súťažné podklady do 1. decembra, ich ponuky majú byť otvorené 29. decembra 2010. Záujemcovia musia zároveň preukázať, že v posledných troch hospodárskych rokoch dosiahli priemerný ročný obrat viac ako 2,5 milióna eur.
Ďalšou podmienkou je aj to, aby v predchádzajúcich piatich rokoch vykonali stavebné činnosti pri terénnych úpravách, skládkach odpadu, alebo ich rekultiváciách a rekultiváciách území za viac ako 4,5 milióna eur bez DPH. Aspoň jedna stavba musí mať pritom vyššiu hodnotu ako 900.000 eur bez DPH.
Mesto Hriňová ale v uplynulých dňoch zrušilo užšiu súťaž na rekonštrukciu a intenzifikáciu čistiarne odpadových vôd (ČOV). Obstarávateľ to zdôvodnil vo Vestníku verejného obstarávania zmenou okolností, za ktorých bol tender vyhlásený. Náklady na práce boli vyčíslení na 4,18 milióna eur bez DPH. Aj na túto stavbu získalo mesto financie z eurofondov, v rámci Operačného programu Životné prostredie.
Investícia zahŕňala intenzifikáciu existujúcej ČOV pre spoločné čistenie splaškových odpadových vôd a čistenie odpadových vôd z malých priemyselných prevádzok.
Po dokončení projektu by mal počet obyvateľov napojených na čistiareň dosiahnuť 6800, do roku 2015 sa predpokladalo ich zvýšenie na vyše 32.000. Stoková sieť mala mať dĺžku 12 kilometrov a 5300 prípojok, z toho 143 prípojok tlakovej kanalizácie.
Hriňovskú ČOV postavili začiatkom 90. rokov uplynulého storočia. Zvyšovaním sa počtu stavieb, ako aj vybudovaním Hriňovskej mliekarne však jej kapacita postupne nestačila a mesto začalo uvažovať nad jej zvýšením. Pred niekoľkými rokmi preto vypracovali projekt rekonštrukcie. Úspešní s ním však boli až na tretí raz.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM