Michal Majer Rôzne

Hrozba štrajku dopravcov odvrátená

Štrajk autobusových dopravcov, ktorý na 2. júna vyhlásil Odborový zväz KOVO, je v Banskobystrickom samosprávnom kraji zažehnaný. Jeho predseda Vladimír Maňka totiž dnes podpísal s predstaviteľmi SAD Zvolen a SAD Lučenec dodatok k zmluve o výkone vo v

Dodatok rieši ďalšie fungovanie režijných výhod pre zamestnancov SAD a ich rodinných príslušníkov. Pri podpise spomínaného dodatku k zmluve boli prítomní aj predseda Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík a predseda OZ KOVO Emil Machyna.

„Vieme, že zamestnanci SAD majú príjmy, ktoré nie sú vysoké. Keby sme im zobrali zľavy, ktoré majú a sú garantované aj rozhodnutím Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií, tak by bol obrovský tlak na mzdy. Tieto mzdy by podľa našich prepočtov boli niekoľkonásobne vyššie, ako sú zľavy. To znamená, že v konečnom dôsledku by doprava bola drahšia aj na území nášho kraja, pokiaľ by sme tieto zľavy nezachovali,“ uviedol Maňka.

Dodal, že podľa odhadu ročne na zľavy pre zamestnancov SAD a ich rodinných príslušníkov vynaloží BBSK približne 50.000 eur. Do konca roka chce však BBSK spolu s dopravcami zistiť, ktoré skupiny a ako ich využívajú, a to vydávaním špeciálnych lístkov pre jednotlivé skupiny využívajúce zľavy. Následne zanalyzuje náklady na jednotlivé zľavy a v prípade, že náklady budú vysoké, požiada o finančnú pomoc štát. Ak budú nízke, uhradí ich z vlastných zdrojov.

Podľa Machynu zatiaľ platí vyhlásenie štrajku na celom Slovensku, ale jeho forma bude rôzna. Podľa toho, či sa v jednotlivých krajoch uzatvoria dohody, alebo sa neuzatvoria. Do dnešného dňa je štrajk zažehnaný aj v Žilinskom a v Trenčianskom kraji, kde už dohody podpísali. Intenzívne sa rokuje aj v ostatných krajoch s tým, že odborári chcú zachovať zľavy, pretože platy v SAD nie sú tak vysoké, aby o doterajšie výhody mohli ich zamestnanci prísť. Dodal, že dohoda je všade možná.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM