Jakub Forgács Rôzne Správy

Hubárom až srdce poskočí. Vo Zvolene možno obdivovať stovky druhov húb

Výstava, ktorú by si zvolenskí hubári nemali nechať ujsť. Ak tiež zbierate huby, je pre vás pripravená zaujímavá súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Hubárom až srdce poskočí. Vo Zvolene možno obdivovať stovky druhov húb
9
Galéria
Zdroj: TASR

Súťaž o najväčší počet prinesených druhov húb opäť sprevádza aktuálny, v tomto roku už 19. ročník výstavy Huby v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene. Výstava potrvá do piatka 13. októbra.

„Každý, kto sa chce zapojiť do súťaže, musí priniesť svoje druhové úlovky, osobitne zabalené do papierového vrecka alebo novín. K jednotlivým nálezom je potrebné pripojiť údaje o nálezisku a dátum zberu,“ povedal pracovník múzea Marek Vanga.

Podmienky súťaže nie sú samoúčelné. Niektoré vybrané huby budú totiž uložené v herbári LDM a údaje o náleziskách pomôžu pri mapovaní rozšírenia húb na Slovensku. Ten, kto prinesie najväčší počet húb, získa zaujímavú knižnú odmenu.

Na výstave možno už dnes uvidieť do 250 druhov húb, ktoré v uplynulých dňoch nazbierali pracovníci múzea v lesoch v okolí Muráňa a na Podpoľaní.

„Po suchom lete s nedostatkom vlahy boli prognózy veľmi nepriaznivé, ale jesenné dažde a babie leto sezónu zachránili a v týchto dňoch možno v lesoch a na lúkach nájsť celkom pekné úlovky,“ uviedol Vanga.

Hubarska sezona
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM