Stanislav Černák Správy

Hygienici: V 9-tich najvýznamnejších jazerách kraja je kvalita vody výborná!

Hygienici si posvietili na prírodné vodné plochy na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Pre milovníkov kúpania máme dobrú správu. Do zoznamu vôd na kúpanie ich zaradili 9, v ktorých je výborná kvalita vody!

Ilustračný obrázok k článku Hygienici: V 9-tich najvýznamnejších jazerách kraja je kvalita vody výborná!
Zdroj: TASR

Na území BBSK je do zoznamu vôd určených na kúpanie pre tohtoročnú sezónu zaradených deväť najvýznamnejších vodných plôch. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici je v nich kvalita vody výborná.

Ide o vodné plochy Ružiná pri obciach Divín a Ružiná, ďalej pláž Ormet a Drieňok pri Teplom vrchu, takisto Počúvadlianske jazero v Banskej Štiavnici, Veľké Kolpašské jazero v Banskom Studenci a Vindšachtské jazero v Štiavnických Baniach. Kvalitnú vodu má aj Dolno Hodrušské jazero pri obci Hodruša-Hámre a Veľké Richňavské jazero v Štiavnických Baniach. Posledné dve jazerá však budú počas sezóny z dôvodu rekonštrukčných prác zatvorené.

„Neznamená to, že ďalšie prírodné lokality nemajú vyhovujúcu kvalitu vody a naopak, že spomínané vodné plochy budú mať vyhovujúcu kvalitu vody počas celej sezóny,“ hovorí vedúca odboru hygieny RÚVZ v Banskej Bystrici Kvetoslava Koppová. Ako dodáva, v spádovom území RÚVZ, v okresoch Banská Bystrica a Brezno, nie sú vody určené na kúpanie, ani iné prírodné kúpaliská.

Koppová varuje pred kúpaním v nekontrolovaných vodných plochách. „Z vody do organizmu ľudí prenikajú mikroorganizmy rôznymi cestami, napríklad prehltnutím, vdýchnutím aerosólu, cez očné spojovky a iné sliznice, cez poškodenú, ale i zdravú kožu. Z vody, do ktorej sa dostali výlučky hlodavcov, sa ľudia pri kúpaní môžu infikovať leptospirami, ktoré spôsobujú ochorenia podobné chrípke, ale aj zápal mozgu, mozgových blán, pečene a obličiek. V prírodných kúpaliskách sa môžu premnožiť aj toxické a alergizujúce cyanobaktérie,“ zdôrazňuje Koppová.

Zdravotníci tiež pripomínajú, že podľa štatistík sa väčšina ľudí utopí pri kúpaní v jazerách a vodných plochách. Pri smrteľných úrazoch zohráva najdôležitejšiu úlohu alkohol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM