Tomas Gemza Rôzne

Ján Slota vyzval primátorov, aj Miroslava Kuseina

Predseda SNS a poslanec NR SR Ján Slota včera listom oslovil primátorov šiestich slovenských miest s výzvou, aby zabránili predaju štátnych teplární.

(TASR) „Je zrejmé, že ak by teplárne prešli do súkromných rúk, ceny tepla pre občanov i firmy radikálne stúpnu. Tomu musíme zabrániť,“ uvádza Slota v liste adresovanom primátorom Bratislavy, Trnavy, Martina, Žiliny, Zvolena a Košíc, ktorého znenie má TASR k dispozícii.
Predseda SNS sa zároveň snaží získať podporu pre svoj zámer previesť teplárne do majetku miest. „Dovoľujem si Vás zároveň požiadať, aby ste silou svojej pozície, ale aj v súčinnosti s organizáciou ZMOS (Združenie miest a obcí Slovenska, pozn. TASR) vyvinuli snahu, ktorá prinesie prevod doteraz štátnych teplární do majetku mesta, a to bezodplatným spôsobom,“ konštatuje Slota v liste. Každý racionálne uvažujúci človek si podľa neho musí uvedomiť, že „v súčasnosti sú obyvatelia Slovenskej republiky ťažko skúšaní vládou zo všetkých strán, a ak sa zvýšia radikálnym spôsobom ešte aj ceny za teplo, mnohí občania sa ocitnú v krajnej núdzi“.
„Ako bývalý dlhoročný primátor Žiliny som vládu v minulosti niekoľkokrát žiadal, aby Žilinská teplárenská spoločnosť prešla do majetku a správy mesta, pretože mi išlo o záujem občanov i fungovanie priemyselných podnikov v Žiline. Som presvedčený, že takýto model by bol vhodný aj pre obyvateľov ďalších miest,“ uvádza Slota. Na dnešnej tlačovej konferencii zopakoval, že teplárne podľa neho nie sú strategickými podnikmi, ktoré by museli ostať vo vlastníctve štátu, ale lokálnymi zdrojmi tepla a ich vlastníkmi by sa prirodzene mali stať mestá, ktoré ich teplo využívajú. Na margo pripravovanej privatizácie zároveň vyhlásil, že podľa neho je „už dopredu rozdelené, komu pôjdu“.
Odhadovaná trhová hodnota teplárenských spoločností (TS) by sa mohla podľa analýzy Fondu národného majetku (FNM) SR v súčasnosti pohybovať na úrovni 160 až 200 miliónov eur. Priemerný celkový ročný dividendový výnos za všetky TS v rokoch 2002 až 2010 dosiahol hodnotu 4,2 milióna eur.
Materiál obsahuje analýzu šiestich teplárenských spoločností – Bratislavská teplárenská, a.s., Trnavská teplárenská, a.s., Martinská teplárenská, a.s., Zvolenská teplárenská, a.s., Žilinská teplárenská, a.s., Tepláreň Košice, a.s., v ktorých má FNM SR stopercentnú majetkovú účasť.

df jal ed

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM