Stanislav Černák Rôzne

Koľko medveďov behá po Poľane? V zime ich narátali 37, posvietia si na nich opäť

V piatok sa začne v Chránenej krajinnej oblasti Poľana jarné sčítavanie medveďov, ktoré potrvá do 24. mája. Sčítavanie prebehne na na vnadiskách v širšom území CHKO Poľana, celkom na výmere približne 45 tisíc hektárov.

Ilustračný obrázok k článku Koľko medveďov behá po Poľane? V zime ich narátali 37, posvietia si na nich opäť
Zdroj: TASR

Toto sčítanie je organizované Lesmi SR, š. p. (OZ Kriváň a Čierny Balog), Štátnou ochranou prírody SR a Správou CHKO Poľana vo Zvolene. Sčítavania sa okrem zástupcov týchto organizácií zúčastnia aj členovia Poľovných združení SPZ, dobrovoľní členovia Stráže prírody pri Správe CHKO Poľana a ďalší dobrovoľníci. Obdobné jarné sčitovanie medveďov bolo v danom území jednorazovo realizované aj vlani. V tomto roku bude akcia vykonaná na väčšej ploche a dvakrát za účelom získania objektívnejších a širších poznatkov najmä o početnosti medveďov v sledovanom území.

Sčítavanie prebehne vo večerných hodinách

Zratúvanie medveďov bude realizované na 29 vnadiskách vo večerných a nočných hodinách, od 17. do 23. hodiny. Pozorovania v teréne budú zapisované do zápisníkov a po doručení na Správu CHKO Poľana budú v súčinnosti s Lesmi SR, OZ Kriváň a Čierny Balog spracované a vyhodnotené.

Popri tejto akcii sa vykonáva v oblasti Poľany aj sčitovanie veľkých predátorov a doplnkovo aj mačky divej na snehu na prelome novembra a decembra kalendárneho roku – v závislosti od snehových podmienok. Počas zimného sčítavania veľkých šeliem, ktoré sa uskutočnilo v prvej polovici decembra zaevidovali 37 medveďov, 16 až 18 vlkov a 10 rysov. Sčítanie sa uskutočnilo na rozlohe asi 20 500 hektárov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM