Jakub Forgács Kultúra

Jedinečná príležitosť vo Zvolene. Svorka vypreparovaných vlkov na jednom mieste

Vo Zvolene môžu ľudia zažiť vskutku nevšednú expozíciu venovanú obávanému predátorovi. Spoznáte rodinný život, hierarchiu vo svorke aj samotných vlkov!

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná príležitosť vo Zvolene. Svorka vypreparovaných vlkov na jednom mieste
15
Galéria

Po výstave o medveďovi, ktorý je najväčším slovenským dravcom, sprístupnili v týchto dňoch v Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene artefakty o živote ďalšieho obávaného predátora – vlka.

Výstava s názvom Vlk dravý zobrazuje vlka ako člena svorky s bohatým rodinným životom a prísnou hierarchiou vzťahov medzi jednotlivými členmi. Ako uviedol autor výstavy Milan Longauer, výstava je rozdelená na niekoľko častí, ktoré približujú vlka z viacerých uhlov pohľadu. Postery s textami pripravili odborníci z Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene a z tamojšej Technickej univerzity, ktorí sa tejto problematike dlhodobo venujú.

Zostavovatelia výstavy sústredili do stredu výstavnej miestnosti svorku šiestich vypreparovaných vlkov, ktoré získali od slovenských poľovníkov a múzeí. „Preparáty viacerých vlkov sme zoradili tak, ako v prírode fungujú,“ uviedol Longauer. Na čele je vodca svorky a na konci najmladšie jedince, ktoré sa učia spôsobu prežitia a lovu.

Vlk je prioritným druhom európskeho významu a na medzinárodnej úrovni je chránený viacerými dohovormi. Výstava preto prináša aj dokumenty, ktoré o tom pojednávajú ale tiež niekoľko publikácií, ktoré v uplynulých rokoch prinášali informácie o tejto plachej šelme.

Výstava Vlk dravý bude v priestoroch LDM na Námestí SNP 35 sprístupnená do 15. februára 2017.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM