Jakub Forgács Kultúra

Jedinečná šanca pre Zvolenčanov. V našom meste vystavujú najlepšie zábery lesa

Pokochajte sa krásou lesa, zachytenou cez hľadáčik fotoaparátu. Do súťaže Zelený objektív sa zapojilo 304 žiakov ZŠ a študentov SŠ.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná šanca pre Zvolenčanov. V našom meste vystavujú najlepšie zábery lesa
Zdroj: TASR

Lesnícke a drevárske múzeum (LDM) vo Zvolene pripravilo v apríli, ktorý je mesiacom lesov, už 17. výstavu s názvom Zelený objektív. Výstava prezentuje najlepšie fotografie z rovnomennej súťaže, ktorú múzeum v spolupráci so Združením lesníčiek a Združením zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku organizuje od roku 2001.

Súťaž je určená mladým fotografom – žiakom základných škôl a študentom stredných škôl a kladie si za cieľ podchytiť talenty a dať im priestor pre verejnú prezentáciu. Témou súťaže je les.

„Do 17. ročníka súťaže sa zapojilo 304 súťažiacich s 878 fotografiami – 145 žiakov základných škôl prihlásilo 375 fotografií a 159 študentov stredných škôl 473 fotografií. Do mimoriadnej súťažnej kategórie nazvanej Významné lesnícke miesta poslalo desať súťažiacich 30 fotografií,“ prezradil organizátor súťaže a kurátor výstavy Marek Vanga.

Dôvod, prečo bola v 17. ročníku otvorená aj súťažná kategória Významné lesnícke miesta, je ten, že v roku 2017 uplynulo desať rokov od chvíle, kedy sa myšlienka označovať v teréne miesta výrazne spojené s lesníckou históriou Slovenska zmenila na skutočnosť. Dňa 17. mája 2007 bolo označené prvé významné lesnícke miesto – Poľovnícky zámoček a park v Topoľčiankach spolu so sochárskym dielom Alojza Štróbla – a do dnešných dní k nemu pribudlo ďalších 47 lokalít.

„Aj prostredníctvom dvoch kníh, viacerých brožúr a výstav a tiež vďaka rozhlasovému pásmu na vlnách RTVS sa za desaťročie dostali významné lesnícke miesta do širšieho povedomia spoločnosti a sme radi, že ich neobišli ani naši súťažiaci, aj keď iba v neveľkom počte. Je to pre nás výzva ďalej aktívne propagovať túto myšlienku na verejnosti,“ pripomenul Vanga.

Spomedzi všetkých účastníkov sa hodnotiaca komisia rozhodla oceniť osem súťažiacich – okrem šiestich štandardných cien a uznania v kategórii Významné lesnícke miesta bola opäť udelená aj Cena Združenia zamestnávateľov lesného hospodárstva na Slovensku. Výsledky súťaže boli verejne vyhlásené a ceny odovzdané na slávnostnom otvorení výstavy v utorok. Výstava potrvá do 11. mája.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM