Eva Drugdová Rôzne Správy

Jedinečný výtvor v Kováčovej: Zo stoviek obrázkov vznikol Strom života

Nevšedné diela osobnou výpoveďou pacientov v Kováčovej. Na stenách Národného rehabilitačného centra sa vyníma Strom života.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný výtvor v Kováčovej: Zo stoviek obrázkov vznikol Strom života
7
Galéria
Zdroj: TASR

Viac ako 200 maľovaných obrázkov sa zmestí na Strom života, ktorý „vyrástol“ v spoločenskej sále Národného rehabilitačného centra v Kováčovej. Väčšinu obrázkov o rozmeroch 20 × 20 centimetrov namaľovali pacienti, zamestnanci a návštevníci centra počas nedávnych 30. Športových hi­er.

S iniciatívou prišiel akademický maliar Andrej Smolák zo Sniny, ktorý na stene sály vytvoril kmeň stromu. „Strom sme zvolili preto, lebo rastie aj za nepriaznivých podmienok. Aj keď sa mu odpíli konár, odoláva nástrahám počasia a iným náročným podmienkam. Jeho modrá farba má symbolizovať uzdravenie sa,“ uviedol predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš. Obrázky sú väčšinou osobnou výpoveďou ľudí, ktorí sa stretli s nepriazňou osudu.

Podľa riaditeľky centra Oľgy Zábojníkovej obrázky budú aj naďalej pribúdať. „Pacienti, ktorí k nám budú stále prichádzať, majú možnosť namaľovať a prilepiť si svoj obrázok na tento náš strom,“ povedala riaditeľka.

Národné rehabilitačné centrum v Kováčovej je špecializovanou nemocnicou s celoslovenskou pôsobnosťou pre liečbu pacientov po úrazoch chrbtice, s poškodením miechy, polytraumatizmoch, amputáciách či náročných operáciách na pohybovom systéme.

V priloženej galérii si môžete pozrieť krásy Kováčovej!

V OBRAZOCH: Zaujímavosti obce Kováčová
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM