Marcel Mojžiš Rôzne

Kamery striehnu všade: Nájdete ich aj v lesoch Poľany!

Fenomén posledných rokov. Magické oká bezpečnostných kamier už nájdete doslova na každom kroku. Nestriehnu tak iba pri rodinných domoch a námestiach, ale aj na podpisy poslancov parlamentu či dokonca i v lesoch Poľany.

Tam sú umiestnené na stožiaroch mobilných operátorov. V Chránenej krajinnej oblasti Poľana však kamery plnia osobitú funkciu. Tri kusy týchto zariadený tam ročne zaznamenajú totiž desiatky lesných požiarov. Projekt monitorovania a ochrany krajiny pred požiarmi, ktorý podporila Európska únia, koordinuje Národné lesnícke centrum (NLC). V teritóriu pôsobenia Lesov SR – Odštepného závodu Kriváň tento systém funguje od roku 2008.

[blockquote]„Ide o závod lokalizovaný v oblasti so zvýšeným rizikom požiarov, väčšina lesov je vo vlastníctve štátu, značnú časť oblasti sa nachádza na území Poľany a terén je relatívne členitý,“ povedal šéf NLC Milan Lalkovič. Systém monitoruje oblasť o výmere viac než 60.000 hektárov. Funguje nepretržite 24 hodín denne, sedem dní v týždni. [/blockquote] Dáta získané kamerami sú upravované priemyselným počítačom a komunikačným subsystémom odosielané do riadiaceho centra na spracovanie. Kamery okrem toho, že dokážu včas odhaliť požiar, majú aj psychologický efekt. „Ľudia už vedia, že lesy na Poľane sú chránené kamerami a sú veľmi obozretní napríklad aj pri vypaľovaní trávy,“ uviedol Lalkovič. Systém je vybudovaný ako lego. Ak budú v budúcnosti peniaze, môže sa rozšíriť aj o ďalšie monitorované územia. Takým by už onedlho mohli byť Vysoké Tatry.

[color=#ff0000]­Ďalšie aktuality zo Zvolena [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.134174_Zla-sprava:-Vo-Zvolene-konci-dalsi-studijny-odbor]Zlá správa: Vo Zvolene končí ďalší študijný odbor[/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133845_Zvo­len-ukryval-staroveke-poklady–Pozrite-si-to---]Zvolen ukrýval staroveké poklady. Pozrite si to…[/link] zvolen24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM