Jakub Forgács Samospráva

Kandidáti na predsedu BBSK pribúdajú. Kto všetko sa už chce pobiť o kreslo župana?

Na jeseň si opäť budeme voliť zástupcov do vyšších územných celkov. Uchádzačov o post predsedu kraja je už teraz hneď niekoľko. Nechýba ani súčasný župan!

Ilustračný obrázok k článku Kandidáti na predsedu BBSK pribúdajú. Kto všetko sa už chce pobiť o kreslo župana?
45
Galéria
Zdroj: TASR

Voľby do vyšších územných celkov sú za pár mesiacov. V BBSK sa necelý rok pred tzv. župnými voľbami skloňovali mená ako súčasný predseda BBSK a poslanec Národnej rady (NR) SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko (ĽS NS) Marian Kotleba, ďalším je politológ, poslanec NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici Martin Klus, potom historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea Slovenského národného povstania a mestský poslanec Stanislav Mičev, konateľ súkromnej firmy a takisto poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper a predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni.

Podnikateľ aj Kotleba

Majiteľ rodinnej firmy, ktorá vyrába vegetariánske výrobky, nátierky a tofu Ján Lunter, chce kandidovať ako nezávislý kandidát v najbližších voľbách za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Informáciu o svojej kandidatúre potvrdil pre Denník N a ako prvý priniesol informáciu .týždeň. Údajne za ním stoja aktivisti a prijal by aj podporu demokratických strán.

„Otec sa pripravuje na oficiálne ohlásenie kampane. Zatiaľ sme v rovine príprav, dávame dokopy tím a finančné prostriedky. Chystá sa zabojovať o tento post,“ potvrdil v pondelok pre náš portál syn Jána Luntera, Ondrej.

„Predseda BBSK Marian Kotleba je odhodlaný obhájiť výsledky zodpovednej práce v našom samosprávnom kraji,“ reagoval podpredseda ĽS NS Milan Uhrík.

Bystrickí poslanci

„SaS ma navrhla ako svojho kandidáta na predsedu BBSK. Súčasťou dohody o mojej kandidatúre je záväzok, že rovnako ako všetci kandidáti SaS, aj ja sa po zvolení a prevzatí mandátu vzdávam poslaneckého kresla v NR SR i v MsZ Banská Bystrica, aby som sa mohol výkonu funkcie venovať naplno a bez konfliktu záujmov,“ konštatoval Klus.

Historik Mičev je takisto rozhodnutý ísť do boja o post predsedu BBSK. „Mapujem si terén, chcem sa stretnúť s ľuďmi, primátormi, starostami, aby som nastavil svoj program. Moje názory môže verejnosť spoznať aj prostredníctvom sociálnych sietí,“ uviedol riaditeľ Múzea SNP.

Ešte vlani v lete ako prvý oficiálne oznámil svoju kandidatúru vyštudovaný ekonóm Kašper, ktorý do volieb mieri ako nezávislý kandidát. „Cítim podporu ľudí v širšom okolí, svojej rodiny a je to aj moja osobná ambícia,“ zdôraznil Kašper. Jeho snahou je zmeniť politickú kultúru v regióne a spojiť ľudí.

Foto: ilustračné

Januárové prebudenie Perinbaby v uliciach Bystrice v bohatej FOTOGALÉRII
45
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM