Jakub Forgács Kultúra

Kapela eSPé zo Sliača vydala live album: Nová vášeň je nabitá úžasnou atmosférou

Od svojho vzniku sa štýl hudby skupiny eSPé vyvíjal cez rockový gospel až ku worshipu - chválam. Momentálne u nás patrí k najznámejším worshipovým kapelám. V novembri minulého roka pripravila už štvrtú Godzone tour po šiestich slovenských mestách a tento rok vydala nový album s názvom Nová vášeň.

Ilustračný obrázok k článku Kapela eSPé zo Sliača vydala live album: Nová vášeň je nabitá úžasnou atmosférou
Zdroj: Dnes24.sk

Skupina eSPé patrí pod spoločenstvo SP (Silné Posolstvo), ktoré funguje na Sliači od roku 2003. V kapele sa od svojho vzniku vystriedali všetci hudobníci, okrem lídra Jula Slováka. Momentálne má toto zoskupenie šesť stabilných členov vo veku 21 – 26 rokov. „Víziou tejto kapely bolo už od jej začiatku oslavovať a chváliť Boha. Nechceli sme iba robiť kresťanskú hudbu, nechceli sme iba hrávať koncerty, chceli sme viac,“ hovorí Julo Slovák, líder a manažér kapely eSPé.

Nový album Nová vášeň

Nová vášeň je už šiestym albumom tejto skupiny a prvým, ktorý bol nahrávaný naživo. Vznikol z túžby oslavovať Boha vášnivo a radikálne. „Celé sa to vyvinulo posledný rok z vecí, ktoré zažívame s našim spoločenstvom na Sliači. Začali sme spoznávať identitu Kráľovských detí a to, kto sme naozaj v Bohu, najmä to, že Boh je v prvom rade náš Otec. Tým pádom sme tí, skrze ktorých môže Boh premieňať túto krajinu to nám nedovolí ostať vlažnými. Preto Nová Vášeň,“ vysvetlil Dávid Slavkovský, gitarista kapely eSPé.

Väčšina piesní na albume je autorských, ale takisto tam nájdete aj prevzaté piesne z Angličtiny, od známych svetových worship leadrov. „Je to náš prvý live album a tie predtým boli doteraz vždy štúdiové, takže sa líši určite týmto. Okrem toho má celý album svoju špeciálnu atmosféru, čo je spôsobené živou nahrávkou a ľuďmi, a o to viac vťahuje do modlitby,“ pokračoval Dávid. Úryvky skladieb z nového albumu si môžete vypočuť, ako aj kúpiť album, v Godzone shope.

Hranie chvál berú ako poslanie

Skupina eSPé hrala už takmer v každom väčšom aj menšom meste na Slovensku a kto už na nejaký ich koncert zavítal, vie, že vystupujú iba za dobrovoľné vstupné. „Hrávame približne 60 – 70 koncertov ročne, okrem iného sme hrali aj v Českej Republike, v Poľsku, v Maďarsku a vo Veľkej Británii, no napriek tomu sa naším hraním uživiť nedá, nie je to výnosné, snažíme sa iba finančne pokryť náklady, aby sme mohli fungovať na úrovni a rásť. Berieme to ako poslanie,“ priblížil Julo, ako ich kapela funguje.

V najbližších týždňoch čaká eSPé viacero podujatí, na ktorých odohrajú skladby aj zo svojho najnovšieho albumu. "Chystáme sa vystupovať v Banskej Bystrici, Galante, Bratislave a na mnohých ďalších miestach. Pravidelne hrávame na chválach na stretnutiach nášho spoločenstva SP v nedeľu na Sliači, ktorých súčasťou sú aj každomesačné otvorené stretnutia Zlomení. Predstavíme sa aj na festivale Lumen a s ďalšími novinkami prídeme už čoskoro,“ dodal na záver Dávid.

Viac o kapele eSPé sa dozviete na ich webovej alebo na facebookovej stránke.

Mohlo by vás zaujímať: REBRÍČEK TOP 10: Pozrite si najlepšie pesničky leta 2013

Foto: eSPé

eSPé - Nová Vášeň
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM