Stanislav Černák Rôzne

Kauza plaváreň: Vo Zvolene sa zdvihla vlna emócií, nespokojní ľudia si to namierili medzi poslancov

V posledných dňoch je najpálčivejšou témou vo Zvolene otázka mestskej plavárne. Široká verejnosť a športové kluby musia dochádzať za plávaním do okolitých miest.

Ilustračný obrázok k článku Kauza plaváreň: Vo Zvolene sa zdvihla vlna emócií, nespokojní ľudia si to namierili medzi poslancov
Foto: Stanislav Černák

Táto téma bola ústredným bodom aj pondelkového mestského zastupiteľstva, na ktoré prišla asi päťdesiatka nespokojných občanov, rodičov a zástupcov športových klubov. Ako sme vás už informovali, primátor mesta Miroslav Kusein prisľúbil, že do 1 týždňa. sa má verejnosť dozvedieť prehodnotenie možnosti odstránenia havarijného stavu starej plavárne v čo najkratšom čase.

Plaváreň zatvorilo mesto tento mesiac pre haváriu na technickom zariadení. Pokazilo sa podlahové kúrenie okolo bazéna, z ktorého začala tiecť voda.

Sprevádzkovať starú a začať stavať novú

Zástupcovia športových klubov žiadali sprevádzkovať mestskú plaváreň aspoň v núdzovom režime do konca roka. „Naši pretekári chodia trénovať do Žiaru nad Hronom a Banskej Bystrice. Nie každý rodič si to môže dovoliť, preto, ak nebude vo Zvolene čo najskôr opäť sprevádzkovaná plaváreň, budeme mať úbytok plavcov,“ zhodli sa zástupcovia klubov v plutvovom plávaní Careta a Calypso.

„Nejde len o financie, ktoré sa kvôli cestovaniu zvýšili, ale ide aj o čas. V iných plavárňach máme navyše obmedzený priestor,“ upozornil Vratislav Hastík z klubu Calypso. Jasnú požiadavku vyjadrili aj rodičia detí, ktoré navštevujú tieto kluby. „Potrebujeme pre Zvolen novú plaváreň!“

Radnica však varuje pred rekonštrukciou starej plavárne. „Dávať desiatky tisíc eur do odstránenia jedného zlyhania technického charakteru s rizikom, že v krátkom čase sa môže pokaziť niečo iné je nebezpečné a sú to zbytočne vyhodené peniaze,“ reagoval prednosta mestského úradu Stanislav Jalakša.

Kompenzácia cestovného nemá význam

Mesto Zvolen prišlo na rokované zastupiteľstva s dočasným návrhom, že bude kompenzovať cestovné pre kluby, trénerov, ale aj rodičov detí. Ľudia s tým nesúhlasia. „Kebyže zaplatia každému jednému náklady na cestovné, tak kľudne môžu dať peniaze do čiastočnej opravy starej plavárne,“ vyjadrila sa jedna z plaveckých tréneriek. Rodičia detí poukázali aj nato, že pokiaľ bude mesto finančne kompenzovať cestovné do iných miest jeden alebo dva roky a výstavba alebo rekonštrukcia plavárne bude trvať 3 alebo 4 roky, tak to pre nich nemá žiadny význam.

Na stranu občanov a športovcov sa postavil aj mestský poslanec Miroslav Gálik. „Športovci z týchto klubov dosahujú pozoruhodné výsledky. Takéto kluby nemôžeme v našom meste stratiť. Bolo by dobré zrekonštruovať túto plaváreň do 3 alebo 4 týždňov,“ povedal. Občanov podporil aj poslanec Jozef Hudec. „V NRC na Kováčovej sa bazén zrekonštruoval za jeden mesiac. Ako doktor tvrdím, že plávanie je pre deti a ich vývin veľmi dôležité. Tiež som za rýchlu rekonštrukciu a začatie výstavby novej plavárne,“ doplnil.

Ako ďalej prezradil primátor Kusein, mesto má na stole plán rekonštrukcie starej plavárne od roku 2008. Žiaľ, nikdy sa na rekonštrukciu nenašli potrebné financie. Mesto ďalej informovalo, že sa im ozval investor, ktorý by mohol postaviť novú plaváreň na sídlisku Západ, kde by bola súčasťou viacúčelového športového areálu. „Konkrétny projekt zatiaľ v rukách nemáme, iba sme o tom rokovali,“ priblížil primátor.

Ďalšie alternatívy, 50 či 25 metrový bazén?

Ďalšou alternatívou je, že nová mestská plaváreň by mohla vyrásť aj na mestských pozemkoch na Sokolskej ulici pri obchodnom dome Lidl, pri čom samotným investorom by mohlo byť aj mesto.

Ako sa ďalej vyjadrili zástupcovia klubov, pokiaľ by mesto začalo stavať novú plaváreň, tak by chceli nie 25, ale 50 metrový bazén. „Ideálny by bol 50 metrový bazén, ale v tejto chvíli ide vôbec o to, či budeme mať na výstavbu, čo i len novej plavárne s 25 metrovým bazénom. A ďalšou vecou sú oveľa väčšie prevádzkové náklady s dlhším bazénom,“ reagoval predseda finančnej komisie mesta Zvolen Jozef Ježík a pokračoval, „Rozumiem požiadavkám, ale bavíme sa tu momentálne o 25 metrovom bazéne. Ohľadom novej plavárne plánujeme osloviť ešte 2 podnikateľské subjekty.“

Tak, či onak. Aj v tejto kauze treba postupovať postupne malými krokmi, aj keď občania plaváreň potrebujú ako soľ. Už na budúci týždeň sa dozvieme rozhodnutie, či má vôbec zmysel rekonštruovať starú plaváreň v čo najkratšom čase.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM