Stanislav Černák Samospráva

Koľko zarába primátor a jeho zástupcovia? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Zvolen

Riadia naše mesto, robia rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú aj naše životy. Za túto prácu dostávajú odmeny, ktoré sú platené z našich daní. Boli sme preto zvedaví, koľko vlastne zarába primátor Zvolena a jeho dvaja zástupcovia.

Ilustračný obrázok k článku Koľko zarába primátor a jeho zástupcovia? Pozreli sme sa na odmeny ľudí, ktorí riadia Zvolen

Hneď na začiatok sa pozrime na plat hlavy nášho mesta – plat primátora Miroslava Kuseina. Primátorský plat sa musí zo zákona schvaľovať každý rok. Jeho výška sa odvíja od priemernej mzdy zamestnanca národného hospodárstva, ktorá bola ešte v roku 2012 (786 eur). Jeho plat bol na tento rok schválený vo výške 3862 eur mesačne v hrubom. Tento plat poberá Miroslav Kusein od 1.3.2012, odvtedy sa jeho výška nemenila. Schválili to mestskí poslanci na zasadnutí zastupiteľstva ešte v marci 2014.

Viceprimátor Juraj Družbacký má plat o niečo nižší. „Súčasná výška platu zástupcu primátora s plným úväzkom (37,5 hodín týždenne) bola schválená ešte 26.3.2012 s ú­činnosťou od 1.3.2012, ako 64,1 % z platu primátora vo výške 2476 eur,“ píše sa v uznesení mesta Zvolen o plate primátora.

Druhá viceprimátorka Alžbeta Staníková poberá najnižší mesačný plat spomedzi tejto trojice. Hlavným dôvodom je to, že má skrátený pracovný čas a pracuje ako viceprimátorka na čiastočný úväzok. Súčasná výška platu zástupkyne primátora pri čiastočnom úväzku 40 percent bola taktiež ešte schválená v marci 2012 ako 80 % z platu primátora vo výške 1236 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM