Stanislav Černák Samospráva

Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažil Zvolen od roku 1990?

Komunálne voľby sa už blížia. Tak ako každé štyri roky, aj tento rok si budeme voliť primátora nášho mesta. K volebným urnám sa už vydáme v sobotu 15. novembra. Akých primátorov sme už doteraz zažili? Pripomeňte si to spolu s nami.

Ilustračný obrázok k článku Komunálne voľby už klopú na dvere: Akých primátorov zažil Zvolen od roku 1990?
Zdroj: Dnes24.sk

Toto je prehľad primátorov vo Zvolene od roku 1990. V tomto roku bol zvolený za hlavu Zvolena Marián Porkert, ktorý funkciu primátora zastával do roku 1993. V tom čase boli vyhlásené doplňujúce voľby, ktoré vyhral Dušan Lizoň. V roku 1994 vyhral aj riadne voľby a primátorom nášho mesta bol až do roku 1998.

V roku 1998 nastala zmena. Do primátorského kresla zasadol lučenecký rodák Vladimír Maňka, ktorý v tejto funkcii zotrval dve volebné obdobia. Avšak nie úplné. Počas jeho pôsobenia bol Zvolen druhé najlepšie hospodáriace mesto na Slovensku a v roku 2005 dostal za svoju rolu v hospodárení mesta ocenenie Strieborný Golem. Vladimír Maňka je od roku 2004 a poslancom Európskeho parlamentu a tak funkcie primátora sa vzdal v roku 2005.

V tom istom roku ho vystriedal na stoličke Miroslav Kusein, ktorý vyhral doplňujúce voľby v roku 2005. Prvenstvo obhájil aj v nasledujúcich dvoch volebných obdobiach a je hlavou nášho mesta až doposiaľ. V najbližšom volebnom období sa uchádza o priazeň voličov opäť. Spolu s ním o primátorské kreslo zabojuje krajská a mestská poslankyňa Lenka Balkovičová a bývalý kriminalista Matej Snopko.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM