Erik Bojničan Samospráva Samospráva

Konečne sa dočkali: Pre zvolenských cyklistov otvorili celé námestie, má to však ale jedno ALE

Tí, čo si obľúbili jazdu na dvojkolesových tátošoch, sa konečne vo Zvolene dočkali. Pre cyklistov totiž otvorili celé Námestie SNP.

Ilustračný obrázok k článku Konečne sa dočkali: Pre zvolenských cyklistov otvorili celé námestie, má to však ale jedno ALE
Foto: Marcel Páleš

Má to však jedno dôležité ale… Stalo sa tak totiž len mimoriadne a to pri príležitosti Európskeho týždňa mobility. Pre cyklistov je tak otvorené celé Námestie SNP v dňoch 16 – 22.9. Cyklistov však mesto vyzýva, aby kládli dôraz na bezpečnosť a dávali pozor predovšetkým na chodcov. „Je to konkrétny príspevok mesta Zvolen k Európskemu týždňu mobility,“ hovorí Dušan Gdovín z Oddelenia životného prostredia a dopravy.

Vstup na námestie pre cyklistov bude povolený od ôsmej ráno do ôsmej večer, maximálna povolená rýchlosť je 10 km/h. Výnimkou bude piatok a sobota, kedy vo Zvolene prebiehajú jarmočné trhy a námestie je uzavreté pre všetku, aj nemotorovú dopravu.

Otvorenie námestia je len jednou z aktivít Európskeho týždňa mobility na podporu ekologickejších a zdravších spôsobov dopravy. Okrem toho budú v meste prebiehať ďalšie akcie. V sobotu poputuje rodinnou cestičkou cyklojazda spojená s ochutnávaním jablkových koláčov.

V utorok, 22.9. ktorý je Dňom bez áut uzavrie mesto pre autá Jilemnického ulicu, na ktorej budú prebiehať zaujímavé aktivity pre deti a mládež. Večer sa bude v knižnici konať diskusia s národným cyklokoordinátorom, zástupcami mesta a aktivistami na tému rozvoja mobility.

Tieto dni tak nebudú len možnosťou pouvažovať nad svojím spôsobom prepravy, ale aj možnosťou vyskúšať si pohyb inak – dokonca aj na miestach, ktoré sú inak pre cyklistov uzavreté. Samozrejme zodpovedne a tolerantne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM