Monika Obrtalová Rôzne

Kontroly na jarmoku: V stánkoch hľadali jedovatý alkohol

Jedovatý alkohol po prvý raz otrávil ľudí už aj na Slovensku. Po celom Slovensku prebiehajú kontroly, ktoré majú zabrániť, aby sa nebezpečná pijatika dostala k ľuďom. Tak to bolo cez víkend aj na banskobystrickom Radvanskom jarmoku.

Hlavný hygienik SR Ivan Rovný prezradil viac o doteraz vykonaných opatreniach v súvislosti s aférou alkoholu s obsahom metanolu, ktorý si už aj na Slovensku vyžiadal hospitalizácie v nemocnici. Potvrdil informáciu, že v prípade alkoholu predávaného na Slovensku doteraz nebol pozitívny nález na prítomnosť metylalkoholu.

[blockquote]„Hneď, ako sme 11. septembra získali z rýchleho výstražného systému informáciu o nebezpečnom alkohole, sme oslovili regionálne úrady verejného zdravotníctva v susedstve s Českou republikou – v Čadci, Žiline, Považskej Bystrici, Senici a v Trenčíne, aby sa vykonali previerky v zariadeniach verejného stravovania,“ uviedol Rovný. „Vydali sme mimoriadne opatrenia, ktoré boli zamerané na pohostinstvá, krčmy, reštaurácie a pohostinstvá, aby sa zistilo, aký alkohol sa tam nalieva,“ uviedol Rovný a dodal, že na základe kontrol sa doteraz prítomnosť metylalkoholu v množstve nad prípustnú hranicu nezistila.[/bloc­kquote] Rovný dodal, že súčasne požiadali Regionálne úrady aby kontroly vykonali aj v súčinnosti so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou. Iveta Trusková, vedúca odboru hygieny výživy, bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR uviedla, že doteraz bolo v rámci Úradu vykonaných od stredy (12.9 ) do piatku (14.9 ) 319 kontrol. „Doteraz bolo odobratých námatkovo aj 31 vzoriek rôzneho alkoholu, ktoré pochádzali z normálne označených sklenených fliaš, keďže pri kontrolách neboli zistené neštandardne balené alkoholické nápoje. Ani v jednom prípade neprišlo k pozitívnemu nálezu metylalkoholu,“ uviedla Trusková.

[blockquote]Ivan Rovný pripomenul, že kontroly boli vykonané aj na Radvanskom jarmoku v Banskej Bystrici i na Festivale liehovín v Komárne. „Som rád, že žiadne pochybenia, žiadny nelegálny alkohol sme tam nenašli. Previerky sa budú vykonávať aj naďalej. Budú sa uskutočňovať až do odvolania a v prípade zistených nedostatkov budú prijaté aj represívne opatrenia,“ povedal Rovný. [/blockquote] Úrad verejného zdravotníctva odporúča nekonzumovať alkohol, ktorého pôvod nie je možný identifikovať a ktorý nie je náležite označený. „A samozrejme alkohol, ktorý sa ponúka prostredníctvom internetu,“ dodal Rovný. Na otázku, či by nepomohol v tejto situácii zákaz dovozu alkoholu z Česka Rovný povedal, že nevidí zatiaľ zmysel ísť „poľskou cestou“. „Myslím, že to máme pod kontrolou,“ uviedol na margo aktuálnej situácie Rovný.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM