Monika Obrtalová Krimi

Korupciu v rezorte obrany chceli potrestať príliš mierne

Trest, ktorý mal dostať podnikateľ za kupovanie si zákaziek na ministerstve obrany, bol neprimerane nízky. Zhodol sa na tom Špecializovaný trestný súd s Najvyšším súdom SR, ktorí neschválili dohodu o vine a trestne medzi prokurátorom a obvineným. Ten

Obvinený Ján B. mal dávať od začiatku roka 2009 do augusta 2010 úplatky podnikateľovi Miroslavovi D. za to, že bude víťazom verejných obstarávaní v rezorte obrany. S prokurátorom sa dohodol, že za podplácanie bude potrestaný zaplatením 15.000 eur a ak by ich neuhradil, odsedí si 15 mesiacov. Prokurátor pritom zohľadnil, že obvinený sa k podplácaniu priznal a oľutoval ho, predtým viedol riadny život a pomohol k objasneniu trestnej činnosti. Zároveň tvrdil, že obvinený bol do prípadu „vmanipulovaný“ Miroslavom D.

Špecializovanému súdu v Banskej Bystrici sa však trest zdal príliš mierny a dohodu zamietol. Obvinenému pritom za podplácanie hrozili dva až päť rokov väzenia. Prokurátor aj obvinený podali voči rozhodnutiu súdu sťažnosti na Najvyšší súd SR, ktorý ich zamietol v októbri. Príslušný prokurátor už predložil súdu novú dohodu s obvineným. Jej znenie nešpecifikoval. Súd by o nej mal rozhodnúť v najbližších dňoch. V septembri súd schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Jánom Krajčovičom, ktorý bol obvinený, že za zákazky na ministerstve obrany zaplatil Miroslavovi D. 9300 eur. Dostal trest zaplatiť 7500 eur. Polícia v tom čase informovala, že obvinila ďalších deväť podnikateľov, ktorí si zákazky v rezorte obrany kupovali cez Miroslava D.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM