Martin Károly Od Vás

Kostoly v B. Štiavnici, jedinečné miesto na oddych v horúcich dňoch

Mimoriadne horúce letné dni nás nútia hľadať stále nové možnosti oddychu v kultúrnom prostredí. Nie každému vyhovujú vodné nádrže, ja prichádzam s tipom navštíviť dva počas dňa otvorené chrámy v Banskej Štiavnici. Okrem vynikajúcej prirodzenej klímy

Najskôr doporučujem neskorogotický chrám Sv. Kataríny vybudovaný v rokoch 1443–1500, zasvätený patrónke baníkov.Kostol je situovaný v členitom teréne mestskej rezervácie. Chrám je jednoloďový klenba je hviezdicová neskorogotická. V zariadení interiéru sú zachované gotické pamiatky ako napríklad krsteľnica, kríž, či socha Panny Márie. Zvláštnosťou je, že chrám sa volá slovenský, preto, že od roku 1580 boli v ňom slúžené sväté omše a kázne boli kázané po slovensky.

Druhým cez deň otvoreným chrámom je evanjelický chrám. Je to achitektonická pamiatka. Jeho vybudovanie v B. Štiavnici umožnilo až uplatnenie Tolerančného patentu Jozefa II z roku 1781. Vybudovaný bol v rokoch 1794–1796, nesmel mať vežu ani zvonicu a musel sa svojou architektúrou podobať ostatným budovám. Evanjelický kostol týmto podmienkam plne vyhovuje, o tom, že sa jedná o chrám svedčí len zvýšená kopula s pozláteným krížom. Zaujímavý je aj jeho interiér s elipsovitou loďou, ktorá je do strán rozšírená trojposchodovými galériami. V kostole je cenný barokový organ.

Posedenie v tichom veľmi krásnom prostredí s prirodzeným chladom bude iste príjemné.

Richard Kafka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM