Jakub Forgács Kultúra

Krása, čo sa dá vidieť vo Zvolene. Folklór a tradície zachytené na hlinených kachliciach

Aj vás priťahuje umenie ako z čias našich predkov? V radnici vystavuje folklórne motívy na kachliciach detviansky umelec.

Ilustračný obrázok k článku Krása, čo sa dá vidieť vo Zvolene. Folklór a tradície zachytené na hlinených kachliciach
Zdroj: TASR

Folklór a tradície sú motívom pre netradičnú tvorbu hlinených kachlíc v drevených rámoch, ktoré vystaví v Starej radnici vo Zvolene detviansky umelec, absolvent sochárstva na VŠVU v Bratislave Ján Hlinica (1963). Vernisáž sa uskutoční v piatok 9. februára o 17:00.

Ako sám autor hovorí, tejto téme na hlinenom materiáli sa venuje najmä ostatných päť rokov, aj keď drobná plastika (keramika) je neustále jeho doménou. A slovenské ľudové tradície sú často zdrojom jeho inšpirácie.

Jeho obľúbeným materiálom je aj drevo. Absolvoval drevárske sympóziá v Lenore (ČR, 1994), Schwarzenbergu (Rakúsko, 1995) a Plasoch (ČR, 2001). Drobné plastiky vystavoval v Kroměříži (ČR, 1998), Strážnici (ČR, 2001) a Senici (1993). Venoval sa aj pedagogickej činnosti na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave.

Po dlhšom čase, keď sa z rozličných dôvodov nemohol venovať tvorbe naplno, mal v roku 2011 samostatnú výstavu hlinených plastík v Detve, pri príležitosti 40. výročia folklórneho súboru Detva v rámci Podpolianskych folklórnych slávností, ktorého bol 13 rokov členom. Hneď ďalší rok, v apríli 2012, mal samostatnú výstavu plastík a keramiky v Bratislave pod názvom Jednoducho hlina. Následne v roku 2013 túto expozíciu prezentoval na samostatnej výstave v Česku v Mestskom múzeu v Strážnici aj počas tradičných folklórnych slávností.

V roku 2014 vytvoril veľkú drevenú exteriérovú plastiku pre Detský park Stožok, vybudovaný s podporou Európskej únie. Pri príležitosti 50. výročia Podpolianskych folklórnych slávností v roku 2016 mal hlavnú výstavu celoživotnej tvorby v novootvorenom Kultúrnom dome ako najvýznamnejší sochár – rodák z Detvy. V súčasnosti pracuje vo svojom ateliéri vo Svätom Jure.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM