Jakub Forgács Kultúra

Krása slovenskej fauny vo Zvolene. Desiatky unikátnych fotografií zveri i hmyzu

Pod Pustým hradom si nadšenci prírody prídu na svoje. Snímky slovenskej fauny W. Švábenského vystavia aj v Prahe

Ilustračný obrázok k článku Krása slovenskej fauny vo Zvolene. Desiatky unikátnych fotografií zveri i hmyzu
15
Galéria
Zdroj: TASR

Výstavu 40 fotografií slovenskej fauny, ktorých autorom je absolvent Strednej umelecko-priemyselnej školy v Kremnici Waldemar Švábenský (1968), sprístupnili v týchto dňoch v Galérii na Tehelnej vo Zvolene. Snímky zachytávajú najmä vtáctvo, ale aj divú zver, plazy, obojživelníky a hmyz.

„Prírodu som začal fotiť pred pár rokmi, keď som hľadal nejakú formu relaxu, ktorá by mi vyhovovala. Keďže aktuálne žijem v Bratislave a v jej okolí sú krásne lužné lesy s pomerne veľkým množstvom vzácnych druhov zvierat, chodievam tam s fotoaparátom dobiť baterky,“ povedal autor. „A tým, že sa z toho stala postupne vášeň, začal som cestovať aj na iné miesta Slovenska a začal našu faunu, ale aj flóru fotiť cielene,“ dodal.

Príroda ho postupne začala zaujímať aj z hľadiska jej ochrany a toto povedomie začal prostredníctvom fotografií vnášať aj medzi ľudí. „Výstava je jednou z foriem, ako to dosiahnuť,“ pripomenul.

Za myšlienkou vystaviť fotografie, za ktorými je veľa času príprav a samotnej realizácie, bola Slovenka, žijúca v Prahe, Viera Kučerová. „Je organizátorkou viacerých kultúrnych podujatí v Prahe, takže fotografie som pripravoval práve tam. Nápad urobiť výstavu, ktorá by putovala po Slovensku i Česku, sa potom zrodil akosi spontánne,“ doplnil.

Prvá výstava je teda vo Zvolene, kde autor prežil veľkú časť života, ďalšie budú v Piešťanoch, Trnave a Bratislave, neskôr v Prahe a Příbrami.

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM