Stanislav Černák Rôzne

Križovatka na Západe púta pozornosť vodičov: Viacerí sa dožadujú semaforov, čo na to mesto?

Viacerých vodičov vo Zvolene trápi križovatka na sídlisku Západ. Najmä počas dopravnej špičky je problém odbočiť na Štúrovu ulicu a naopak smerom na Žiar nad Hronom.

Ilustračný obrázok k článku Križovatka na Západe púta pozornosť vodičov: Viacerí sa dožadujú semaforov, čo na to mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

Ak ste motorista jazdiaci pravidelne cez Zvolen určite neunikla vašej pozornosti jedna križovatka. Mnoho vodičov využíva dvojprúdovú cestu E77, ktorá lemuje sídlisko Západ. Ak sa chcete dostať zo Štúrovej ulice smerom doľava na Žiar nad Hronom, musíte prejsť cez dve dvojprúdovky.

Chcú semafor

A tu vzniká problém. Najmä počas dopravných špičiek vznikajú nebezpečné situácie. Na rýchlostnej ceste je povolená 80-ka, no viacerí vodiči idú aj rýchlejšie. Viacerí motoristi sa dožadujú semaforu.

„Keď idem od Západu smerom na Žiar, tak je veľký problém v tom, že tam nie sú semafory, lebo sú tam dve dvojprúdovky. Niekedy, keď je hustejšia premávka, najmä poobede pri špičkách, tak autá idú po tejto ceste rýchlo a vôbec nerešpektujú, že vchádzate do križovatky, ešte na vás blikajú. Minule som išiel tadiaľ a videl som tam dosť vážnu haváriu,“ upozornil našu redakciu Richard a pokračoval, „Ďalším problémom je aj to, že viacerí jazdia tadiaľ oveľa rýchlejšie, než je predpísaná rýchlosť. Dostať sa niekedy cez tú križovatku je samovražda. Snažím sa jej už vyhýbať, chodievam radšej o križovatku ďalej.“

„Problém je niekedy aj keď odbočujete z dvojprúdovej cesty smerom do Zvolena, ale keď nedajbože odbočujete doľava, teda smerom na Žiar nad Hronom, je to oveľa horšie. Málokto tam podľa mňa dodržuje predpísaných 80 km/h a je ťažké zaradiť sa bezpečne na hlavnú cestu,“ pridala ďalší postreh Jarmila.

Ťažko odbočiť aj smerom do mesta

Mnoho vodičov využíva túto cestu aj naopak, smerom z Banskej Bystrice. Do Zvolena väčšinou schádzajú pri čerpacej stanici, kde odbočujú na Štúrovu ulicu smerom k supermarketu. Niekedy je vskutku problematické dostať sa aj na Štúrovu ulicu.

Richard a Jarmila však nie jú jedinými motoristami, ktorí vidia túto križovatku ako problematickú. Za pravdu im dali aj ďalší opýtaní. „Jazdievam tadiaľ pravidelne, keďže pracujem v Banskej Bystrici. Podvečer pokým odbočím na Štúrovu to veruže trvá pekne dlho. Niekedy, keď stojím v rade a čakám na odbočenie, vodiči predo mnou doslova urobia myšičku. Ešte sa nič vážne nestalo, ale čo nie je môže byť,“ upozornil na problém aj v opačnom smere pán Milan.

„Snažím sa tej križovatke vyhnúť a chodím do mesta až tou ďalšou. Mohli by sa tam v rámci bezpečnosti zriadiť semafory,“ vyjadril svoj názor ďalší šofér Stanislav.

Križovatka ostane nateraz bez zmien

My sme boli zvedaví aj na názor mesta na túto frekventovanú križovatku. „Prvýkrát počujem niečo takéto práve od vás. Zatiaľ sme ani žiadny návrh na semafor nedostali,“ reagovala vedúca odboru Výstavby, životného prostredia a dopravy Anna Bešinová. Ako nám ďalej prezradila, dvojprúdová cesta nie je v správe mesta, ani VÚC.

„Obrovský problém bol na tejto ceste pri zavedení semafora aj pri obchodnom dome smerom z Kováčovej ku hlavnej svetelnej križovatke pod Metrom. Prebehlo veľa rokovaní pokým sa to schválilo, čiže pochybujem, že by súhlasili so zriadením semaforov aj na tejto križovatke,“ vysvetlila Bešinová.

Štúrova ulica už však patrí pod správu Mesta Zvolen. „Výjazd na dvojprúdovú cestu zo Štúrovej ulice ostane zatiaľ určite taký, aký je doteraz,“ dodala vedúca odboru Výstavby, životného prostredia a dopravy.

Foto: Google street view

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM