Stanislav Černák Rôzne

Krupina sa môže pýšiť jednou z najstarších rozhľadní na Slovensku: Vartovka má už 450 rokov a vôbec sa nezmenila

Jedna z najstarších rozhľadní na Slovensku stojí nad mestom Krupina. Vartovka však bola pôvodne postavená ako strážna veža na ochranu pred tureckými nájazdmi. Objavila sa aj v novej knižnej publikácii.

Ilustračný obrázok k článku Krupina sa môže pýšiť jednou z najstarších rozhľadní na Slovensku: Vartovka má už 450 rokov a vôbec sa nezmenila
Zdroj: TASR

Archívy uvádzajú, že Vartovka vyrástla okolo roku 1564. Tento rok by teda mala už 450 rokov. „Tento údaj vychádza z dochovaných písomností z vojenskej porady z roku 1564, ktorá sa konala v Banskej Štiavnici,“ hovorí historik Múzea A. Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč.

Velitelia, ktorí vymýšľali ako zabrániť prieniku Turkov na horný Hont, spomínajú tiež strážnu vežu Vartovku na krupinskom vrchu Stražavár. Lukáč si myslí, že bola postavená nie dlho pred tým.

Dodnes sa vôbec nezmenila

Krupinská Vartovka svoj tvar dodnes skoro vôbec nezmenila. Je štvorcového pôdorysu s kamennými konzolami a drevenou ochodzou, vysoká približne 13 metrov. Je z nej prekrásny výhľad nielen na okresné mesto pod ňou, ale vidieť odtiaľ aj Sitno, Štiavnické Vrchy a Krupinskú planinu, ale aj neďaleký hrad v Bzovíku. Pri dobrom počasí možno dovidieť aj na vrchy v severnom Maďarsku.

Vartovka prestala plniť úlohu začiatkom 18. storočia, postupne pustla. Podarilo sa ju obnoviť až v druhej polovici 20. storočia. Naposledy sa drevená časť strechy a ochodze menili pred asi 50 rokmi. Dodnes je však celkovo veľmi zachovalá a slúži obyvateľom i návštevníkom mesta na rodinné výlety.

Píše sa o nej v novej knižke

Vartovka nad Krupinou sa dostala medzi 65 lokalít s rozhľadňami, ktorú ponúka nová publikácia Rozhľadne v edícii Po Slovensku z autorského pera Ladislava Khandla. „Túto tému som začal robiť najprv ako seriál do časopisu Krásy Slovenska, kde to vychádzalo niekoľko rokov. Až neskôr sme sa rozhodli vydať to knižne, pretože bol o to veľký záujem. Publikácia vyšla pred dvoma rokmi a odvtedy pribudlo už desať rozhľadní, jednou z najnovších je rozhľadňa, respektíve pozorovateľňa vtáctva pri Vojke v Trebišovskom okrese, ktorú dokončili na jar,“ uviedol autor knihy Ladislav Khandl.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM