Jozef Sliacky Rôzne

Kto má pravdu?

V schránkach Zvolenčanov sa objavili Občianske noviny prezentujúce volebné predstavy skupiny OK10. Okrem iného v nich konfrontujú tvrdenia súčasného vedenia mesta so svojimi názormi.

OK10 je desiatka kandidátov na poslanca Mestského zastupiteľstva vo Zvolene. Medzi nimi je aj Juraj Pilát, ktorý sa zároveň uchádza o priazeň voličov v súboji o primátorské kreslo.

V týchto volebných novinách konfrontuje svoje názory s názormi a činmi súčasného primátora Miroslava Kuseina. Tvrdí, že Zvolen je choré mesto a treba ho liečiť. Diagnóza = nezáujem o občana.

V novinách prezentuje aj tabuľku, ktorú priniesli niektoré médiá a podľa ktorej je miera zadlženia Zvolena 26 %, pričom na jedného obyvateľa pripadá dlh 239 €. Podľa primátora Miroslava Kuseina, ako povedal na nedávnom stretnutí s voličmi, tieto čísla nie sú pravdivé a dlh v prepočte na jedného obyvateľa mesta je dnes okolo 130 €, čiže je podobný ako v iných slovenských mestách zodpovedajúcich Zvolenu svojou veľkosťou a významom.

Podľa oficiálnych zdrojov mesto každý rok vykazuje kladný hospodársky výsledok. Podľa Juraja Piláta je to síce pravda, ale len vďaka tomu, že sa rozpočet na konci roka upravuje tak, aby sa objavil fiktívny zisk.

V Občianskych novinách, ktoré pripravili nezávislí kandidáti z OK10, sa snažia aj o ďalšie konfrontácie so súčasným vedením mesta. Nezdá sa im napríklad, že mestský majetok bol zvýšený o 14 %, čiže o viac ako 17 miliónov eur. Argumentujú najmä predražením rekonštrukcie Domu služieb a rekonštrukcie bytovky na Strážach a zdevastovaním niektorých mestských objektov, ako je napríklad bývalá základná škola v Môťovej.

Kriticky sa vyjadrujú aj k tomu, že vo Zvolene sa neplatí za parkovanie, čí mesto prichádza ročne asi o 150 000 €. Napriek tomu, že Zvolen získal peniaze z eurofondov a zo Štátneho fondu rozvoja bývania musel si vziať úver na kúpu a rekonštrukciu bytovky na Strážach, čo zvýšilo náklady.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM