Jozef Sliacky Rôzne

Kúpi niekto vynovenú bytovku aj s bezdomovcami?

Posledné pracovné zasadanie súčasného mestského zastupiteľstva vo Zvolene sa zaoberalo aj bytovkou na Strážach, ktorú mesto rekonštruovalo, pričom si muselo vziať úver.

Bytovka na Strážach, ktorú mesto Zvolen v roku 2007 odkúpilo od Doprastavu, žiari v novom šate. Nebola to lacná inovácia a keďže mesto nepochodilo so svojou žiadosťou o financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania, muselo si na opravu vziať úver. Teraz je pred dilemou, čo s vynovenou bytovkou.

Najjednoduchšie by bolo bytovku predať, pričom minimálna suma vrátane pozemku je 1 575 500 eur, čo zhruba zodpovedá nákladom na kúpu a rekonštrukciu. S predbežnou ponukou oslovilo mesto 25 realitiek, no ozvala sa len jedna bratislavská, ale s tým, že nemá o bytovku záujem.

Poslanci odsúhlasili odpredaj formou verejnej obchodnej súťaže s tým, že súťaž bude uzatvorená do 31. januára budúceho roka. Ak sa nestretne so záujmom, prvým februárovým dňom vojde do platnosti všeobecne záväzné nariadenie o pridelení bytov. Záujem o nájomné byty už vyslovili niektoré zvolenské športové kluby. Zo žiadostí o pridelenie bytov, ktoré evidujú na MsÚ, spĺňa podmienky pridelenia asi 70 záujemcov. Podľa rozhodnutia poslancov, primátor osobne bude môcť prideliť len 10 % z týchto bytov, hoci v minulosti mohol rozhodnúť až o štvrtine bytov.

Problém, ktorý môže eventuálneho kupca odradiť, tkvie v útulku pre bezdomovcov, ktorý sa v tomto paneláku nachádza a ktorého presťahovanie v súčasnosti neprichádza do úvahy. Je však možné, že z financií, ktoré by mesto získalo predajom, by mohlo tento problém vyriešiť k spokojnosti bezdomovcov i nového majiteľa bytovky.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM