Stanislav Černák Správy

Kuriózny prípad: Vo Zvolene funguje mestská polícia viac ako 20 rokov, avšak nezákonne!

Veľmi zaujímavá skutočnosť. Zvolen má svoju mestskú políciu viac ako 20 rokov a musí ju zriaďovať opäť na novo, pretože fungovala nezákonne. Ako je to možné?

Ilustračný obrázok k článku Kuriózny prípad: Vo Zvolene funguje mestská polícia viac ako 20 rokov, avšak nezákonne!
Zdroj: Dnes24.sk

Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vo Zvolene sa otvorila aj téma znovu zavedenia mestskej polície, pretože na právny problém upozornil zastupiteľstvo prokurátor, ktorý proti aktuálnemu všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o mestskej polícii podal protest. Ako je to možné, keď funguje viac ako 20 rokov?

„Prokurátor tak urobil na podnet bývalého muža zákona Pavla Pachníka z Oravy, ktorý počas posledných rokov podrobne študuje nariadenia slovenských miest a tie protiprávne posúva prokuratúre,“ vysvetlil viceprimátor Zvolena Juraj Družbacký.

Nezákonné fungovanie

Ono, to vyzerá ako v Kocúrkove, no pravdou je, že mestská polícia doteraz vlastne fungovala nezákonne. V podstate za to môže nepovšimnutie si zákona. Ale poďme pekne popriadku a nazrieme späť do minulosti. Vo Zvolene schválili uznesením zastupiteľstva mestskú políciu na sklonku roka 1990, vtedy však naša krajina ešte nemala zákon o obecnej polícii. Štatút mestskej polície začal platiť v júli 1991.

Na Slovensku začal platiť zákon o obecnej polícii od januára 1992. V ňom je zadefinované, že obecnú políciu zriaďuje alebo ruší všeobecne záväzným nariadením. Zákon umožnil obciam zosúladiť právny stav, lehota bola trojmesačná.

Musia prijať nové uznesenie

V tom čase však kompetentní vo Zvolene tento zákon nepostrehli a VZN neprijali. V ďalších prijatých nariadeniach mesto Zvolen konštatuje, že mestská polícia bola zriadená konkrétnym uznesením. „Podľa zákona o obecnej polícii organizačnú štruktúru nie je možné prijať pomocou VZN, ale prijatím uznesenia. A ak sa však staré VZN ruší, je potrebné prijať nové,“ uviedol súčasný náčelník MsP Jozef Szekan.

Môžu sa domáhať vrátenia pokút

Niet pochýb o tom, že mestská polícia vo Zvolene spĺňala a spĺňa svoj účel. Na ďalší problém upozornila poslankyňa Lenka Balkovičová, pretože otázkou je, aký má táto skutočnosť dopad na mesto v súvislosti so zmluvnými vzťahmi alebo vyberaním pokút. „Mestu hrozí iba to, že nejaká strana sa môže na súde domáhať napríklad vrátenia pokuty,“ povedal na poslednom mestskom zastupiteľstve prednosta zvolenskej radnice Stanislav Jalakša. „Ako zmluvný partner vždy vystupovalo mesto, nie mestská polícia, a zmluvy vždy podpisoval primátor,“ doplnila hlava Zvolena Miroslav Kusein.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM