Jakub Forgács Správy

Lekár zvolenskej nemocnice opísal výnimočný prípad. Jeho úspech si všimli aj vo svete

Neurológ Ján Necpál si zaslúži klobúk dole. Dosiahol lekársky úspech, ktorý si všimli aj zahraničné média.

Ilustračný obrázok k článku Lekár zvolenskej nemocnice opísal výnimočný prípad. Jeho úspech si všimli aj vo svete
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Nemocnica Zvolen zaznamenala výnimočný prípad pacientky, ktorá sa predávkovala venlafaxínom, následkom čoho sa u nej prejavil opsoklonus myoklonus ataxia syndróm. Pacientku liečil Ján Necpál a jeho lekársky úspech si všimli aj vo svete.

Doktor Ján Necpál pracuje v Nemocnici Zvolen ako neurológ. Počas svojej praxe sa mu podarilo opísať výnimočný prípad pacientky, ktorá si chcela vziať život a predávkovala sa antidepresívom s názvom venlafaxín, následkom čoho sa u nej prejavil tzv. opsoklonus myoklonus ataxia syndróm (OMAS). Doktor Ján Necpál vedie i ambulanciu pre parkinsonizmus a iné extrapyramídové poruchy. Lekársky úspech si všimli aj zahraničné média, a jeho prípad bol publikovaný v časopise Journal of the Neurological Sciences.

„Syndróm sa prejavuje nepravidelnými zášklbmi očí, končatín a poruchou koordinácie končatín a chôdze. Doteraz sa spájal takmer výlučne s detskými nádormi mozgu alebo infekciami centrálneho nervového systému,“ uviedol neurológ Necpál.

„Včasná a najmä správna diagnostika a terapia liečiteľných neurologických ochorení je naším prvoradým cieľom. Existuje však mnoho ochorení, ktoré patria do kategórie vzácnych ochorení, ktorých diagnostika a liečba je často náročnejšia, no snaha a boj s nimi sú práve preto omnoho viac cenené zo strany pacientov a ich blízkych,“ dodal.

Ján Necpál
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Ján Necpál
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM