Barbora Hermanová Rôzne

Lesnícke dni vo Zvolene odštartovali. Prvé FOTO z diania na námestí!

Obľúbená akcia, ktorá láka Zvolenčanov, je späť! Lesnícke dni pripravili návštevníkom bohatý program. Na čo sa najviac tešia ľudia? Zisťovali sme priamo na mieste!

Ilustračný obrázok k článku Lesnícke dni vo Zvolene odštartovali. Prvé FOTO z diania na námestí!
Foto: Barbora Hermanová / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok odštartoval jubilejný 10. ročník zvolenských Lesníckych dní, počas ktorých je pre návštevníkov pripravený bohatý kultúrny program. Najväčšie celoslovenské podujatie organizované lesníckymi inštitúciami na Slovensku pod záštitou Národného lesníckeho centra a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, si pri príležitosti okrúhleho výročia naozaj dali záležať aj na sprievodnom programe. Nebudú chýbať rôzne atraktívne aktivity pre širokú verejnosť a dokonca tu večer privítame dvoch významných hudobných hostí!

Oslava Dňa Zeme

Viete si predstaviť lepší spôsob, ako osláviť Deň Zeme, ktorý pripadol práve na piatok? Dokonca aj počasie návštevníkom praje. Na slnkom zaliatom námestí SNP sa všade pohybujú ľudia v zelených, lesníckych uniformách. Tradícia oslavy lesníckych dní prerástla za tie roky do povedomia a hlavne do sŕdc stoviek ľudí a hlavným mottom tohto okrúhleho ročníka je veľmi úderné slovné spojenie: „Rastieme ďalej!“

Veľké množstvo zaujímavých atrakcií a aktivít čakalo na deti od skorého rána. Výroba lesnej mandaly zo semienok lesných drevín, tvorivé dielne, ukážky lesníckych činností, výrobky z dreva a parožia, lukostreľba, fujaristi,… tento rok sa organizátori podujatia naozaj prekonali. Navyše sa na pódiu neustále niečo dialo. Hudobné, divadelné a tanečné vystúpenia talentovaných detí, prilákali pohľad takmer každého.

Počas úvodných slávnostných príhovorov na pódium vystúpili Jaroslav Regec, vedúci služobného úradu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Tiež viceprimátor mesta Zvolen, Jaroslav Stehlík, ktorý v úvode svojho príhovoru privítal na pôde mesta generalitu lesníctva v rámci Slovenska.

„V roku 2007 sa slovenskí horári rozhodli medializovať svoju prácu a priblížiť ju širokej verejnosti. To bola základná myšlienka, ktorá stála pri zrode prvého ročníka lesníckych dní. Počas nasledujúcich desiatich rokov lesnícke organizácie pod taktovkou ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vytvorili celoslovenské podujatie, ktoré zrozumiteľne prezentuje cieľavedomé obhospodárovanie lesa. A sme veľmi radi, že vďaka všetkým partnerom sa podarilo vytvoriť podujatie, ktoré každoročne poskytuje verejnosti atraktívny program z dôrazom aj na mladšiu generáciu,“ vyjadril sa vo svojom príhovore Jaroslav Regec.

Hex aj Smatanová

Slávnostným otvorením dnešný deň ale ani z ďaleka neskončí. Sprievodný program totiž pokračuje až do večera a návštevníci sa môžu tešiť napríklad aj na vystúpenie ZUŠ Očová, ale aj ZUŠ Sliač predvedie svoje kvality. Okrem iného aj premietanie rôznych krátkych filmov a zlatým klincom podujatia bude večerné vystúpenie známej Slovenskej speváčky Zuzany Smatanovej, ktorá si svoje prvé úchvatné vystúpenia odspievala už na slávnostnom otvorení. Po nej sa predstaví hudobná skupina Hex.

A ako sa dnešné otvorenie Lesníckych dní pozdáva občanom Zvolena? „Veľmi sme sa na dnešok tešili. Chodíme sa sem pozrieť už niekoľko rokov, je to taká malá rodinná tradícia. Atmosféra je tu perfektná, je sa na čo pozerať, aj pre deti je tu veľa zábavných aktivít a pozývame všetkých, aby prišli tiež. Chceli by sme ostať až do večera, veľmi sa tešíme na Zuzku Smatanovú a skupinu Hex,“ uviedol manželský pár s malým synčekom, ktorého najviac zaujali sokoliari a kynológovia, predvádzajúci svoje zručnosti so zvieratami.

Nuž a o tom, že Zvolenčania môžu byť na svoje mesto právom hrdí svedčí aj fakt, že Zvolen prednedávnom získal nový titul a môže sa pýšiť tým, že je hlavným mestom slovenského lesníctva! Pre naše mesto to znamená veľkú šancu sa zviditeľniť aj na medzinárodnej úrovni. Časom sa uvidí, ako s týmto titulom naložíme. „V pondelok sa nám podarilo združiť všetky lesnícke organizácie, ktoré u nás vo Zvolene sídlia a podpísali sme memorandum, v ktorom sme sa zaviazali, že mesto Zvolen sa stane hlavným mestom lesníctva,“ uviedol vo svojom príhovore viceprimátor mesta, Jaroslav Stehlík.

Čítajte tiež:

Hex, Zuzana Smatanová aj sokoliari… Lesnícke dni vo Zvolene lákajú atraktívnym programom!

Zvolen získal nový titul. Stal sa hlavným mestom slovenského lesníctva! FOTO

Prvé zábery z Lesníckych dní vo Zvolene
6
Galéria
Foto: Barbora Hermanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM