Tomas Gemza Rôzne

Lesnícky odborníci presadzujú zalesňovanie všetkými druhmi drevín

O nových prístupoch pestovania lesa prírode blízkym spôsobom hovorili dnes vo Zvolene špičkoví odborníci z celého Slovenska.

Zhodli sa na tom, že krajine a lesom by pomohla zmena v súčasnosti rozšírených monokultúrnych lesov rovnakého veku na zdravotne odolnejšie porasty s rôznymi druhmi drevín všetkých vekových stupňov.
Podľa nich pokiaľ sa podarí tento spôsob hospodárenia rozšíriť, bude to mať pozitívny dosah nielen na ekonomiku majiteľov lesa, ale lesy budú aj zelenšie a budú mať aj väčšiu schopnosť zadržať zrážkovú vodu a zabránia tak potenciálnym povodniam.
Prírode blízke pestovné postupy na vybraných porastoch už dlhší čas uplatňuje v tzv. objektoch Pro Silva aj najväčší obhospodarovateľ lesov na Slovensku, štátny podnik Lesy SR. Za ostatných päť rokov štátni lesníci takýchto porastov založili už viac ako 200 s celkovou výmerou 45.000 ha. „Lesy SR budú v rámci legislatívnych možností aj naďalej vo zvýšenej miere podporovať tento spôsob hospodárenia,“ povedal na konferencii generálny riaditeľ podniku Igor Viszlai.
Potrebu návratu k prirodzeným lesným ekosystémom, rešpektovaním ich zákonitostí a ich využívaním pri usmerňovaní lesov zdôraznil vo svojej úvodnej prezentácii aj Milan Saniga, predseda organizácie Pro Silva Slovensko. Možnosti uplatnenia prírode blízkych pestovných koncepcií sú podľa neho v tejto etape hospodárenia na výmere 70 – 75 % lesov Slovenska.
Prakticky všetky príspevky sa zaoberali okrem iného aj priaznivou ekonomikou takéhoto hospodárenia, ktoré vylučuje holorubné ťažby, ale naopak počíta s výberkovou ťažbou jednotlivých stromov. Na ich mieste potom rýchlo dorastajú dreviny, ktoré rástli pod vyťaženými jedincami.
Problémom pri zmene koncepcie hospodárenia sú ale terajšie legislatívne podmienky a dlhý čas, ktorý je potrebný na zmenu. Prvé pozitívne výsledky sa totiž ukážu až o niekoľko rokov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM