Stanislav Černák Rôzne

LETECKÉ ZÁBERY: Policajná akcia na našich cestách zaznamenaná z vrtuľníka

Cieľom dopravno-bezpečnostnej akcie, ktorá prebiehala vo štvrtok v policajných okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Zvolen a Žiar nad Hronom bolo zlepšiť bezpečnostnú situáciu na teritóriu týchto okresov a pozitívne ovplyvniť disciplínu účastníkov cestnej premávky a vývoj dopravnej nehodovosti.

Ilustračný obrázok k článku LETECKÉ ZÁBERY: Policajná akcia na našich cestách zaznamenaná z vrtuľníka
Zdroj: Policajný zbor SR

„Počas policajnej akcie, policajti zistili 310 priestupkov. Zo zistených priestupkov bolo 244 vybavených v blokovom konaní. Okrem priestupkov za rýchlosť (100), pásy (8), technický stav vozidla (31), jazda bez osvetlenia (35) a používanie telefónneho prístroja (4), policajti zistili požitie alkoholu u jedného vodiča motorového vozidla a u jedného cyklistu. 31 vodičov nemalo diaľničnú nálepku a 13 diaľničných nálepiek bolo falošných. Policajti počas akcie zadržali 13 vodičských preukazov a 11 osvedčení o evidencii vozidla,“ informovala Mária Faltániová z krajského policajného zboru.

Do akcie sa zapojili nielen policajti

Do preventívno-bezpečnostných opatrení sa zapojili okrem policajtov z dopravnej polície, poriadkovej polície, kriminálnej a železničnej polície (celkom 120 policajtov) aj poslucháči strednej odbornej školy PZ v Pezinku (80 študentov), vojenská dopravná polícia, cudzinecká polícia, inšpektorát bezpečnosti práce a colný úrad (21 pracovníkov).

„Policajti sa pri kontrolách zamerali najmä na závažné porušovanie pravidiel cestnej premávky, na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti, na požívanie alkoholu vodičmi pred jazdou,“ povedala Faltániová a pokračovala, „taktiež kontrolovali aj technický stav vozidiel, prípustnú hmotnosť vozidiel a jazdných súprav a diaľničné nálepky. Kontrolovaní boli nielen vodiči motorových vozidiel, ale aj motocyklisti, cyklisti a chodci. A to najmä na železničných priecestiach a v ich blízkosti.“

Večný problém – alkohol za volantom

Polícia každý týždeň zaznamenáva niekoľko vodičov (v priemere 11), ktorí si sadnú za volant pod vplyvom alkoholu a nafúkajú viac ako 1 promile, alebo sa odmietnu podrobiť vyšetreniu na alkohol. „Za 3 mesiace evidujeme v Banskobystrickom kraji 147 trestných činov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 133 vodičov nafúkalo nad 1 promile a 14 vodičov odmietlo fúkať a odmietlo aj odber krvi,“ povedala Mária Faltániová.

Krajská policajná hovorkyňa na záver dodala, „aj keď sú policajti denne na cestách a v uliciach, stále sa nájdu aj takí vodiči, ktorí si sadnú za volant na pravé poludnie alebo v najväčšej dopravnej špičke s tromi promile alkoholu. Aj napriek kontrolám, výzvam a upozorneniam na následky pri dopravných nehodách, ktoré sú zapríčinené najmä rýchlou jazdou, jazdou pod vplyvom alkoholu alebo jazdou v protismere pri nesprávnom predchádzaní, evidujeme v Banskobystrickom kraji za 3 mesiace 344 dopravných nehôd, pri ktorých 4 osoby zraneniam podľahli, 154 osôb sa zranilo z toho 36 ťažko.“

Policajná akcia (25. apríl)
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM