Stanislav Černák Rôzne

Lety zo Sliača až do tretieho sveta: Čo si ľudia môžu doviesť domov a čo nie?

Do tzv. tretieho sveta sa lieta už aj zo sliačskeho letiska. Ak sa chystáte napríklad do Turecka, preštudujte si, čo všetko si môžete odtiaľ doviezť domov.

Ilustračný obrázok k článku Lety zo Sliača až do tretieho sveta: Čo si ľudia môžu doviesť domov a čo nie?
Zdroj: Dnes24.sk

Už včera sme vás informovali o kontrolách colníkov pri letoch na z letiska Sliač. Týka sa to najmä letov do tzv. tretích štátov, do ktorých patria aj lety do Turecka.

Pri odletoch do Turecka je kontrola zameraná na vývoz osobnej a príručnej batožiny cestujúcich. Kontrole podlieha aj väčší obnos finančných prostriedkov alebo vývoz predmetov kultúrneho charakteru a pod. Pri príletoch sa vykonávajú colné kontroly v colnom priestore v hale príletu a sú zamerané na povolené limity dovozu a na zákaz dovozu chránených voľne žijúcich rastlín a živočíchov.

Hovorkyňa colného úradu v Banskej Bystrici Miriam Miklošová nás informovala aj o tovare, ktorý je oslobodený od dovozných platieb na území tretích štátov a o limite.

Oslobodený od dovozných platieb je neobchodný dovoz tovaru v osobnej batožine cestujúceho z územia tretích štátov, ak jeho hodnota nepresahuje:

• a) 430 eur na osobu, ak cestuje leteckou dopravou (platí len pre cestujúcich v leteckej doprave, pre iný druh dopravy napr. osobné motorové vozidlá platí hranica 300 eur),

• b) 150 eur na osobu mladšiu ako 15 rokov bez ohľadu na dopravný prostriedok.

„Pri viacerých cestujúcich sa tieto hodnoty nespočítavajú. Nie je teda možné, aby dvaja spolucestujúci doviezli tovar v hodnote napr. 860 eur bez zaplatenia dovozných platieb,“ uviedla Miklošová.

Limity pri dovoze tovaru z tretích krajín leteckou dopravou sú nasledovné:

• cigarety v počte najviac 200 ks, cigarky v počte najviac 100 ks, cigary v počte najviac 50 ks a tabak najviac v množstve 250 g,

• alkohol a alkoholické nápoje (lieh) s obsahom nad 22% najviac 1 liter a s obsahom do 22% najviac 2 litre (vrátane šumivého vína),

• tiché víno najviac v množstve 4 litre a pivo najviac v množstve 16 litrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM