Stanislav Černák Rôzne

Má jedinečnú chuť a vôňu: Združenie pestovateľov a Mäspoma Zvolen chcú Žitavskej paprike vrátiť zašlú slávu!

Združenie šľachtiteľov, pestovateľov a spracovateľov koreninovej papriky Capsicum, ktoré pre Žitavskú papriku (tiež Paprika Žitava) získalo nedávno ocenenie Európskej únie (EÚ) Chránené označenie pôvodu, má spolu so spoločnosťou Mäspoma Zvolen ambíciu vrátiť tomuto produktu niekdajšiu slávu.

Ilustračný obrázok k článku Má jedinečnú chuť a vôňu: Združenie pestovateľov a Mäspoma Zvolen chcú Žitavskej paprike vrátiť zašlú slávu!
Zdroj: TASR

Paprika s jedinečnými vlastnosťami, vypestovaná v Podunajskej nížine a spracovaná mlynskými kameňmi v prevádzke v Dvoroch nad Žitavou, sa bude pod týmto názvom dodávať na trh po novej úrode, teda koncom roka 2014.

Jedinečná chuť a vôňa

Podľa zachovaných záznamov o výkupe a spracovaní koreninovej papriky z oblasti Podunajskej nížiny sa ešte v 80. rokoch uplynulého storočia objemy usušenej papriky pohybovali v tisíckach ton (napríklad v roku 1985 to bolo 3341 ton). V súčasnosti produkcia papriky klesla rádovo na desiatky ton ročne. Spoločnosť Mäspoma, ktorá kontrahuje pestovateľov, vykupuje a spracúva úrodu a zabezpečuje predaj, by chcela tieto objemy opäť zvýšiť.

Podľa konateľa spoločnosti Jána Kolesára ml. Žitavská paprika má jedinečnú chuť a vôňu. „Narozdiel od dovážanej je jej kvalita nesporná. Jej pestovaním a konzumáciou by sme zároveň pomohli aj slovenskému poľnohospodárstvu a vrátili slovenským pestovateľom možnosť obživy tradičným spôsobom,“ povedal a pokračoval, „Navyše, našou ambíciou je oživiť export Žitavskej papriky do celej Európskej únie a dodávať ju všetkým, ktorým záleží na tom, čo jedia.“

Spracúva sa len v oblasti Podunajskej nížiny

Tradičný výrobný postup pestovania Žitavskej papriky sa s menšími úpravami zachoval až dodnes. Plody koreninovej papriky sa musia pestovať, zbierať a spracúvať len v oblasti Podunajskej nížiny. Na jej výrobu sa môže použiť iba zmes niekoľkých odrôd. Zberajú sa iba úplne vyzreté plody s vysokým obsahom farbív.

Koreninová paprika sa do Uhorska dostala niekedy v 17. a 18. storočí. Jej spracovanie na obchodné účely sa začalo okolo roku 1700 v okolí Szegedu. Kniha Kalocsai Paprika Anno… dokazuje, že po Trianonskej mierovej dohode, v roku 1920, boli sformované nastupujúcimi štátmi nové oblasti pestovania koreninovej papriky v strednej Európe s cieľom uspokojiť domáci a zahraničný dopyt. Jednou z uznaných oblastí boli Nové Zámky v bývalom Československu.

I keď sa výrobe papriky venovali rôzne závody a spoločnosti v závislosti od spoločenských zmien v krajine, špecifické vlastnosti výrobku a tradičný spôsob výroby zostali zachované do súčasnosti. Napriek obrovskému prílevu papriky z iných oblastí sa odrody koreninovej papriky na výrobu Žitavskej papriky na Podunajskej nížine stále pestujú a sú najmä pre drobných pestovateľov významným zdrojom príjmov a zamestnanosti, ale aj symbolom kultúry a tradície.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM