Stanislav Černák Kultúra

Má pevné miesto v reťazci folklórnych podujatí na Slovensku: Akademický Zvolen je tu už onedlho

Folklórny festival vysokoškolských súborov Akademický Zvolen sa už blíži. Počas 22. ročníka sa môžete tešiť až na 11 súborov.

Ilustračný obrázok k článku Má pevné miesto v reťazci folklórnych podujatí na Slovensku: Akademický Zvolen je tu už onedlho
Zdroj: TASR

Celkom 11 vysokoškolských folklórnych súborov sa predstaví na XXII. ročníku festivalu Akademický Zvolen 2015. Podujatie sa uskutoční v dňoch 7. až 9. júla.

Viacero zaujímavých predstavení

Ako povedala hovorkyňa Technickej univerzity (TU) vo Zvolene Kamila Zimmermannová, okrem domáceho folklórneho súboru Poľana, ktorý pôsobí pri TU od roku 1955, sa počas festivalu predstaví aj folklórny súbor Družba, ktorý je najmladším zo všetkých zúčastnených vysokoškolských súborov. „Hoci bol založený v roku 1954, pri Trenčianskej univerzite A. Dubčeka v Trenčíne pôsobí ako vysokoškolský folklórny súbor iba od roku 2014,“ doplnila.

Diváci uvidia vystúpenia folklórneho súboru Ekonóm, ktorý pôsobí pri Ekonomickej univerzite v Bratislave. Jeho členmi sú študenti bratislavských stredných a vysokých škôl, ktorí prichádzajú z rozmanitých regiónov. Do Zvolena zavíta aj najstarší súbor spomedzi všetkých zúčastnených, ktorý sa radí medzi najstaršie folklórne súbory na Slovensku, a to Technik Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pod novým vedením sa divákom predvedie folklórny súbor Borievka, ktorý pôsobí pri Leteckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach. Z Košíc sa predstaví aj súbor Hornád, ktorý síce reprezentuje Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika iba od roku 2011, ale jeho začiatky siahajú až do roku 1963.

Ďalšie súbory

Ďalším účinkujúcim bude vysokoškolský súbor Torysa, ktorý je jedným z akademických umeleckých telies Prešovskej univerzity v Prešove. Z Nitry pricestujú až dva folklórne súbory, ale súťažiť bude len jeden, a to Ponitran, ktorý pôsobí pri Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Nesúťažne na festivale vystúpi súbor Zobor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Na Akademickom Zvolene sa tiež zúčastní folklórny súbor Stavbár, ktorý pôsobí pri Žilinskej univerzite v Žiline. Z neďalekej Banskej Bystrice príde univerzitný súbor Mladosť, ktorý je reprezentačným telesom Univerzity Mateja Bela.

Akademický Zvolen je trvalou súčasťou kultúrno-spoločenského života tohto regiónu. Festival sa vo Zvolene pravidelne realizuje od roku 1973 a získal si pevné miesto v reťazci folklórnych podujatí na začiatku leta na Slovensku. Festival je súťažný, laureát festivalu získa tradičné ocenenie, akým je Zvolenská fujara.

Čítajte tiež:

TOP 10 akcií vo Zvolene a okolí: Na toto všetko sa v júli oplatí zájsť!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM