Jakub Forgács Iné športy

Martin (25) a jeho neuveriteľné kúsky na bicykli: Aha, čo stvára po meste!

Mladý Banskobystričan sa biketrialu venuje už takmer 10 rokov. Martin (25) začínal v roku 2004, keď ho oslovil spot o biketriale v televízii. Dovtedy o podobných športoch veľmi nepočul...

Ilustračný obrázok k článku Martin (25) a jeho neuveriteľné kúsky na bicykli: Aha, čo stvára po meste!
Zdroj: Dnes24.sk

„Biketrial som začal skúšať na starom 20 – kilovom bicykli, ktorý to samozrejme nemohol vydržať a tak som ho stále dookola opravoval a následne išiel zase pokaziť. Po dvoch rokoch som dostal od mojej mamy najväčší a najkrajší darček, nový bicykel,“ povedal Martin. Odvtedy jazdil celé dni a spoznal iných Bystričanov, ktorý sa biketrialu venovali tiež.

Kto nepadá, nejazdí

Biketrial sa jazdí na špeciálne upravených bicykloch bez sedadiel. „Často sme ľuďom hovorili, že nám sedadlo práve ukradli,“ priznáva s úsmevom Martin. Sedadlo ich bicykle nemajú, aby boli ľahšie a bezpečnejšie pri skokoch. Bicykle sú nízke, s jedným prevodom, aby boli jednoduché, ale zato spoľahlivé.

Odkedy Martin “skáče“, polámal už 4 trialové a 2 zjazdové bicykle. „Našim bicyklom dávame zabrať viac, ako by sme mali a tak ich životnosť klesá na cca 2 roky,“ hovorí mladý cyklista. Okrem bicyklov sa však lámu aj kosti. Martina sa to našťastie netýka.

„Kto nepadá, nejazdí. Ja som našťastie ešte nemal žiadne vážnejšie zranenie. Najčastejšie sa ale vyskytujú pobité a potrhané holene od pedálov, vyvrtnuté členky, preťažené kĺby a veľké množstvo povrchových rán,“ priznáva. Pri takomto športe sa však vyskytujú aj horšie zranenia, ako napríklad rôzne zlomeniny, otrasy mozgu a pod. Ale pády patria k jazdeniu a k pádom patrí samozrejme prilba.

Biketrial u nás vymiera

Martin sa všetko učí priamo na bicykli. „Jedine v zime, keď sa nedá jazdiť, treba udržiavať kondičku v posilňovni, alebo iným športom,“ hovorí mladík. Keď v Banskej Bystrici začínal, trénovalo tu okolo 30 biketrialistov. Chodievali najmä do trial-parku v Jakube.

„Pre túto disciplínu momentálne nemáme dobré podmienky, a aj preto u nás vymiera. Chýba tu všetko pre cyklistov, od cyklistických chodníkov, cez legálne zjazdové trate v lesoch, až po trial a BMX parky. Dúfame, že do budúcna sa zrealizuje nejaký projekt, ktorý by tento problém vyriešil,“ vysvetľuje Martin.

Napriek tomu sa Martin s kamarátmi snaží trénovať v meste na múrikoch, skalách a podobných, prirodzených prekážkach. „Ľudia reagujú rôzne. Väčšine ľudí sa to páči a berú to ako nejaké exhibičné spestrenie, no nájdu sa aj takí, ktorým nesedí, že bicykel môže byť aj na skákanie,“ povedal Martin, ktorý vždy dopredu zvažuje, kde ide trénovať.

Vybrali sme sa slobodnejšou cestou

Martin sa kedysi tomuto športu venoval aj súťažne. Získal tretie miesto MSR 2007 v kategórii Master, ale aj množstvo iných ocenení v rámci slovenského pohára. Momentálne už nesúťaží, pretože ho láka “slobodnejšia“ cesta. „Zá úspech považujem, že nás to baví a stále napĺňa. Osobne pociťujem veľkú slobodu a radosť keď držím v rukách riadítka, či už patria trialovému, zjazdovému, alebo cestnému bicyklu. Taktiež za úspech považujem exhibičné vystúpenia, ktorých kvalitu sa snažíme posúvať zakaždým vyššie a vyššie,“ vysvetľuje Martin.

Okrem biketrialu sa Martin venuje aj freeridu a street-trialu. „Pri freeride sú najväčšími výhodami rýchlosť, voľnosť a pohyb v prírode. Je to dobrý relax. No trial je silový, technický šport, dá sa pri ňom skvelo vyblázniť a o kondičku je pri ňom postarané. A street-trial je taká kombinácia biketrialu a voľnejšieho jazdenia po meste s väčším množstvom trikov,“ priznáva a dopĺňa, že si rád aj zapláva alebo zabehá.

Do budúcna by Martin rád rozšíril ich exhibičné vystúpenia mimo SR a dokončil nové promo video z prostredia biketrialu a freeridu, na ktoré zbiera materiál už dva roky. Ak by niekoho tento adrenalínový šport zaujal potrebuje k tomu hlavne pevnú vôľu a chuť. „Bicykel môže mať zo začiatku hocijaký a po čase sa dá zohnať trialový, za cenu lacného, obyčajného bicykla z obchodu,“ dodal na záver Martin. Všetci záujemcovia ho môžu kontaktovať na mail info@cycles.sk.

Foto: Martin Kochaník

Biketrialista Martin Kochaník: Vďaka bicyklu som spoznal veľa skvelých ľudí
9
Galéria
Biketrialista Martin Kochaník: Vďaka bicyklu som spoznal veľa skvelých ľudí
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM