Nicole Regecová Rôzne

Martinove videá videli tisíce ľudí. ROZHOVOR s mladým zvolenským YouTuberom

Vlogerov alebo YouTuberov nájdeme aj pod Pustým hradom. Jedným z nich je aj Martin Bako (18). V jeho videách vidno skladanie rubikovej kocky nohami aj vtipné skeče. Čo o sebe prezradil?

Ilustračný obrázok k článku Martinove videá videli tisíce ľudí. ROZHOVOR s mladým zvolenským YouTuberom
Zdroj: Martin Bako

Vlogovanie či natáčanie „let´s playov“ je v poslednej dobe mimoriadne obľúbená zábavka mladých. Módnej vlne podľahol aj Zvolenčan Martin Bako (18), ktorý je na YouTube známy pod menom Froster. Prezývku si zvolil na základe faktu, že sa narodil v zimnom mesiaci.

Na jeho 34-palcovom monitore nahráva na svoj kanál rôzne let´s play, vlogy, amatérske filmy či dokonca pesničky. Momentálne ho sleduje 15 000 ľudí, no jeho snom je dosiahnuť rovných 100 000 odbera­teľov. V rozhovore vám prezradí niečo z jeho youtuberského ži­vota

Ako si sa dostal k youtuberstvu?

V roku 2011 som začal vážnejšie sledovať YouTube scénu v Česku a na Slovensku. Pozerával som mnohých YouTuberov. V tomto roku bola hra Minecraft strašný trhák. Aj ja som tomuto hitu podľahol. Moje začiatky boli veľmi náročné. Hral som si hru a skúšal som ju komentovať. Po niekoľkých pokusoch som zverejnil svoje prvé video na YouTube.

Čo ťa vedie k tomu, aby si uverejňoval videá so svojimi názormi?

Uvedomujem si, že YouTube video, ako aj každý iný výtvor človeka, môže obsahovať nejakú správu, nejaký odkaz druhým ľuďom. Teda touto formou dokážem ľuďom troška vysvetliť určité problematiky a pomôcť im ujasniť si ich názor.

V jednom z posledných videí si mal hosťa, ktorý skladal rubikovú kocku nohami. Odkiaľ berieš inšpirácie na takéto témy

Myslím si, že každý človek by mal prekonávať svoje limity. Tento chlapec je živým príkladom. Ľudia zažívajú neustály stereotyp a chýba im niečo, čo by dodalo ich životu šmrnc. Preto si myslím, že treba robiť veci viditeľne inak a stále novým a lepším spôsobom.

Nedávno si vyhral súťaž Boost My PC. O čo tam šlo?

Jedna spoločnosť organizuje raz za polroka súťaž o nadupaný počítač, ktorý sa nachádza v najvyšších priečkach high-endu. Účastník natočí video, prečo chce nový počítač a pokiaľ prejde všetkými kolami a porota ho vyberie, vyhrá nový PC. Nedávno skončilo 9. kolo, a tak som sa stal prvým Slovákom, ktorý vyhral Boost My PC a teda aj majiteľom nového stroja, ktorý má špičkový výkon.

Čo najbláznivejšie sa ti pri natáčaní stalo?

Ťažká otázka, lebo nám sa toho stáva pri točení naozaj veľa. Najväčší brutal bol asi pri točení videa s problematikou ľudí bez domova. Natáčali sme ilustračný záber, kedy človek bez domova obzerá luxusné auto. Náš herec zrazu len tak z ničoho nič kopol do pneumatiky tohto auta. Bolo to poriadne počuť na celom sídlisku. Ja a kamarát sme sa zhrozili, čo sa deje a prečo to spravil. Jeho odpoveď bola: „Bol tam cencúľ, ktorý ma s*al.“

Sám určite stráviš veľa hodín za počítačom. Čo hovoríš na to, že mladá generácia by mala byť častejšie „off“?

Počítače a nové technológie musia slúžiť ľudom, nie oni im. Keď mám voľný čas, veľmi rád chodím do prírody, na turistiku alebo len tak niekam s kamarátmi von. Čas za PC vôbec nemusí byť „zabitý“, pokiaľ ho človek využije rozumne. To však neznamená, že ho všetok treba stráviť práve tam.

Máš nejaký cieľ, koľko followerov by si chcel získať na svojom kanáli?

Momentálne mám 15 000 odberateľov a môj momentálny sen je dosiahnuť 100 000. Pri tomto počte mi tiež YouTube pošle YouTube Button, čo môže byť brané ako uznanie a dôkaz toho, že som dačo dokázal.

Chcel by si sa poprípade živiť ako YouTuber?

Osobne si myslím, že by to mohlo byť určite veľmi lákavé, ale vzhľadom na presýtenú scénu aj veľmi náročné. Uvidíme, kam moje ďalšie kroky poputujú.

Ukážku tvorby mladého zvolenského YouTubera si môžete pozrieť pod článkom!

Čítajte tiež:

Zvolenská tatérka Lea otvorene: 10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o tetovaní

Veľké stretnutie v ringu: Zvolenského bojovníka (20) vyzval silný súper (41)

FOTO: Zvolenčan Martin Bako je na YouTube známy ako Froster
8
Galéria
Zdroj: Martin Bako
Videá mladého zvolenského YouTubera
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM