Stanislav Černák Samospráva

Skúška dospelosti alebo maturita-formalita. Dnes sa to všetko začalo aj vo Zvolene

Vyše 54 tisíc stredoškolákov sa dnes potí pri písomných maturitách zo slovenčiny, ktoré sa začali dnes predpoludním. Zisťovali sme ako sa maturovalo na zvolenskom Gymnáziu Mateja Bela a na Strednej obchodnej škole hotelových služieb a obchodu.

Ilustračný obrázok k článku Skúška dospelosti alebo maturita-formalita. Dnes sa to všetko začalo aj vo Zvolene
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Písomné maturity pozostávajú zo slovenského a cudzieho jazyka. Dnes by mali stredoškoláci zvládnuť písomnú skúšku z materinského jazyka. Študentka gymnázia Mateja Bela, 18 – ročná Sabína, bude maturovať zo slovenčiny a angličtiny. „Väčšie obavy mám z anglického jazyka. Pomaly sa však dostavujú stresy aj zo slovenčiny. Celkovo sa cítim nervóznejšia,“ prezradila mladá maturantka.

Nie všetci maturanti však majú z prvej časti skúšky dospelosti stres. „Ja som z tých lenivejších, v podstate som flegmatička. Viac sa obávam cudzieho jazyka, ale verím, že maturity zvládnem,“ s kľudným hlasom povedala 20 – ročná študentka strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu Lucia Malčeková.

Priebeh maturít

Maturity na zvolenskom gymnáziu Mateja Bela majú pokojný a štandardný priebeh. „Maturity prebiehajú štandardne a bezproblémovo. Dúfam, že študenti prišli pripravení, tak ako mali prísť. Akurát si vybrali tému slohovej práce. Verím, že každý sa nájde vo vybratej téme a že to všetko dobre dopadne,“ povedala zástupkyňa riaditeľky gymnázia Mateja Bella Ivetta Vidová.

Príprava študentov

Študentov na maturity pripravujú už od začiatku školského roka. „V podstate sa na maturity pripravujeme dlhodobo, vždy od začiatku školského roka. Okrem vedomostných príprav vyplývajú pre nás aj celkové prípravy maturít a informovanosť žiakov o celom priebehu maturitnej skúšky. Týždeň pred maturitami sme im dali ešte podrobné inštrukcie. Naši žiaci si môžu napríklad uplatniť jazykové certifikáty ako náhradu maturitnej skúšky z cudzích jazykov. Tam bol termín do 1. marca, aby im to mohlo byť uznané ako náhrada maturitnej skúšky,“ ozrejmila Vidová.

Nové pravidlá

Tento rok sa už maturanti nemôžu spoliehať na to, že keď im nevyjdú písomné maturity, úspech im zabezpečí lepšia známka z ústnej časti. Doteraz totiž platilo, že ak žiak dostal na ústnej maturite jednotku až trojku, mohol mať z testu a slohu aj nula bodov a aj tak zmaturoval.

Aby študent zvládol maturitu úspešne podľa nových pravidiel, musí okrem známky 1, 2 alebo 3 z ústnej formy dosiahnuť viac ako 33 percent z testu zo slovenčiny či cudzieho jazyka, alebo viac ako 25 percent zo slohu. Ak dostane na ústnej maturite známku 4, uvedenú percentuálnu úspešnosť musí dosiahnuť v oboch prípadoch. Keď študent skúškou dospelosti neprejde, písomnú časť maturity si bude môcť opraviť až s budúcoročnými maturantmi.

My ešte dodáme, že ústna forma internej časti maturity na študentov čaká od 20. mája do 7. júna 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM