Rôzne

Matúš už 5 rokov žije v Česku: Keď sa povie Zvolen, vidím prázdne námestie

Rodený Zvolenčan Matúš Chovanec (20) odišiel do Česka už pred rokmi. V čom vidí hlavé rozdiely a čo mu najviac chýba za hranicami?

Ilustračný obrázok k článku Matúš už 5 rokov žije v Česku: Keď sa povie Zvolen, vidím prázdne námestie
Zdroj: Matúš Chovanec

Narodil sa vo Zvolene, no po absolvovaní základnej školy sa presťahoval do Přerova. Matúš Chovanec (20) si život v susednom Česku nevie vynachváliť. V Olomouci vyštudoval odbor kuchár, čašník. Už po druhom roku štúdia chytil miestny žargón a začal hovoriť česky. Matúš v rozhovore prezradil, či by ešte chcel bývať pod Pustám hradom.

Česko je síce podobná krajina nám, no cítiš nejaký rozdiel v životnej úrovni?

Určite. Rozdiel je v otázke multikultúry. Už len z toho dôvodu, že Česi k sebe viac pripúšťajú cudzincov než Slováci. Potom je to o životnej úrovni človeka. Pozorujem to často, že Slovensko vyzerá trochu ako Rusko. Pretože je tam ťažké nájsť strednú vrstvu. Buď sú chudobní alebo bohatí, ide to zo západu na východ.

Ďalší rozdiel vidím v tom, že Česko je viacej uvoľnenejšie. Aj keď sme boli jeden štát, ľudia tu žijú inak.

Základnú školu si absolvoval vo Zvolene. V Česku si vyštudoval strednú – kuchár, čašník. Cítiš rozdiel aj v školstve?

Veľký. Nevravím, že systém nie je rovnaký. No čo sa týka škôl, myslím, že Česi sú viac modernizovaní. Zahraniční učitelia tu majú taktiež svoje miesto. Ponúka sa množstvo jazykových pobytov či stáži.

V Česku žiješ päť rokov. Hovoríš stále po Slovensky?

Slovensky som hovoril dva roky. Postupom času každý chytí ten česky žargón. Chodil som do českej školy, takže viac-menej som musel aj začať hovoriť česky. Najviac som vďačný mame. Nebyť jej, nespoznám tak rýchlo realitu. Ona ma viedla k českej konverzácii dlho, no bol to nezvyk.

Keď sa povie Zvolen, čo ti ako prvé napadne?

Od doby, keď som sa odsťahoval, sa mi v ČR žije veľmi dobre. Dajú sa tu už v skorom veku zarobiť dosť dobré peniaze, ale na svoj Zvolen nikdy nezabudnem. Nevravím, že ma to neťahá naspäť, ale už iba ako návštevníka. Každý v živote hľadá svoje miesto a ja som ho našiel v Česku.

Keď sa povie Zvolen, prvé čo mi napadne, je prázdne námestie. Celkovo Slovensko nemá také kultúrne vyžitie ako my tu. Na druhej strane si myslím, že sa to za tú dobu už zmenilo.

Takže už by si sa sem nevrátil žiť? Čo ti najviac chýba?

To je ťažká otázka – rovnako, ako keď som sa sťahoval sem. Nastane rozhodujúci, osudový okamih a potom sa proste ide. Nemyslím si, že už by som sa na SR vrátil. Samozrejme mi chýbajú kamaráti a rodina. Na druhú stranu je to môj život a aký si ho urobím, taký ho budem mať.

No nebol deň, kedy by som si na Slovensko nespomenul. Ale som spokojný v Česku. Väčšinu voľného času trávim s priateľmi v Prahe. Narozdiel od Bratislavy je tu všetkého pomerne viac a človek sa tam nemusí skrývať.

Čítajte tiež:

Spoveď zvolenskej tanečníčky trénujúcej Angličanov: Pokiaľ ľudia chcú, ide to ľahko

FOTO: Zvolenčania sa konečne dočkali: Park za plavárňou prešiel radikálnou zmenou

FOTO: Matúš (20) žije už 5 rokov v susednom Česku
10
Galéria
Zdroj: Matúš Chovanec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM