Jakub Forgács Správy

Medzi Zvolenom a Bystricou sa podaril prevoz kriticky chorej pacientky: ČÍM bol unikátny? FOTO

Vďaka prevozovému tímu je metóda mimotelového okysličenia dostupná už aj pre kriticky chorých pacientov hospitalizovaných v menších nemocniciach.

Ilustračný obrázok k článku Medzi Zvolenom a Bystricou sa podaril prevoz kriticky chorej pacientky: ČÍM bol unikátny? FOTO
6
Galéria

Na II. Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta Banská Bystrica, s čerstvým štatútom prvého ECMO centra certifikovaného medzinárodnou organizáciou ELSO, uskutočnili minulý týždeň prvý prevoz kriticky chorého pacienta so zlyhávajúcim dýchaním pripojeného na mimotelové okysličovanie krvi medzi dvoma nemocnicami. Informovala o tom Ružena Maťašeje, hovorkyňa banskobystrickej nemocnica.

Posledná šanca

Mimotelová membránová oxygenácia (ECMO) je poslednou šancou pre kriticky chorých pacientov, ktorým pre závažné zlyhávanie dýchania nedokáže pomôcť so zásobovaním tela kyslíkom ani umelá pľúcna ventilácia. „Keďže pacienti indikovaní na ECMO sú kriticky chorí, je bežné, že napriek splneniu indikačných kritérií nie sú v stave, v ktorom by mohli podstúpiť transport z periférnej nemocnice do ECMO centra. Z tohto dôvodu je súčasťou moderného centra dostupnosť tzv. ECMO retrieval teamu, ktorý je schopný v časovo veľmi krátkom intervale vycestovať za pacientom, spustiť ECMO v periférnej nemocnici a bezpečne transportovať zaisteného pacienta do nemocnice s ECMO programom,: vysvetľuje MUDr. Jozef Valky, PhD., prednosta II. Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny SZU .

Mimotelovú oxygenáciu začali na klinike využívať začiatkom roku 2021, kedy v dôsledku druhej vlny pandémie zásadným spôsobom vzrástol počet pacientov s respiračným zlyhávaním.

Metodiku využívali prevažne u pacientov hospitalizovaných na klinike. „V spolupráci so Záchrannou zdravotnou službou Bratislava sme našli riešenia všetkých logistických detailov transportu, ako nevyhnutnú úpravu sanitného vozidla a jeho vybavenia, ktoré sú základnou podmienkou pre efektívny, rýchly a najmä bezpečný transport pacienta. Minulý týždeň v stredu sme zrealizovali prvý prevoz, kedy náš tím prišiel do nemocnice vo Zvolene, zabezpečil kanyláciu a pripojenie 39 – ročnej pacientky s Covid-19 a jej následný transport do Rooseveltovej nemocnice,“ približuje MUDr. Robert Nagypál. V banskobystrickom centre tak odteraz nájdu svoju pomoc pacienti z rôznych kútov Slovenska.

Prvé na Slovensku

Na klinike bolo podľa slov hovorkyne doteraz na ECMO napojených už 26 pacientov, čo ďaleko prevyšuje minimálny ročný obrat štandardného centra. „Vzhľadom na ďalšie splnené kritéria, ako vlastné kompletné laboratórne zázemie, okamžitá dostupnosť multidiscipli­nárneho konzília a vysoká erudícia odborníkov, získalo banskobystrické pracovisko 4. februára 2022 ako prvé certifikát a členstvo v najväčšej svetovej organizácii združujúcej ECMO centrá – Extracorporeal Life Support Organization (ELSO). Stalo sa tak prvým oficiálnym centrom svojho druhu na Slovensku,“ spomenula Maťašeje.

„Postupe sa do ECMO tímu vyprofilovali lekári s bohatými medicínskymi skúsenosťami a sestry, ktoré našli svoje miesto v intenzívnej ošetrovateľskej starostlivosti ale predovšetkým s obrovským elánom, chuťou prijať novú výzvu, odborne a profesionálne rásť. Práve túto chuť a odhodlanie považujem za kľúč k úspechu ECMO programu a sme hrdí, že takýto ľudia pracujú na našej klinike,“ vyjadrila Monika Matošová, vedúca sestra.

„Teší ma odhodlanie kolektívu kliniky neustále zlepšovať svoju erudíciu, kedy z dôvodu potreby doplnenia požadovaných skúseností, neváhali vycestovať na týždňové školenie vo fakultnej nemocnici v Brne. Som rada, že kolegovia naďalej posúvajú kvalitu starostlivosti a umožnili pacientom so zlyhávajúcim dýchaním dostať modernú a komplexnú starostlivosť práve v našej nemocnici,“ doplnila Ing. Miriam Lapuníková, MBA, riaditeľka nemocnice.

Viac o tom, ako funguje mimotelová oxygenácia, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Mimotelová membránová oxygenácia je poslednou šancou pre kriticky chorých
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM