Stanislav Černák Rôzne

Medzinárodné vojenské logistické cvičenie NATO v Lešti a na Sliači: Bude najväčšie za posledných 10 rokov

Už o necelý mesiac (6. júna - 28. júna) sa Slovenská republika stane hostiteľom najväčšieho medzinárodného vojenského logistického cvičenia Severoatlantickej aliancie za posledných 10 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodné vojenské logistické cvičenie NATO v Lešti a na Sliači: Bude najväčšie za posledných 10 rokov
Zdroj: TASR

Na cvičení pod názvom Capable Logictician 2013 (Spôsobilý logista) sa zúčastní približne 1800 príslušníkov ozbrojených síl z 37 krajín a 20 organizácií NATO a Európskej únie.

Ako nás informoval dôstojník pre verejné informácie cvičenia Milan Vanga, miestom cvičenia budú výcvikový priestor Vojenského obvodu Lešť, Letecká základňa Sliač a Centrum výcviku a kynológie Vojenskej polície Vlkanová – Hronsek. Organizátorom cvičenia je Medzinárodné logistické koordinačné centrum (Multinational Logistics Coordination Centre, MLCC) so sídlom v Prahe.

Fiktívny konflikt

Scenár cvičenia vychádza z fiktívneho konfliktu medzi dvoma krajinami, keď o nasadenie vojsk NATO do konfliktného regiónu požiadala svojou rezolúciou Bezpečnostná rada OSN.

Podľa námetu budú počas operácie na podporu mieru musieť mnohonárodné sily riešiť okrem komplexnej logistickej podpory nasadenej jednotky aj humanitárnu asistenciu v súvislosti so živelnou katastrofou, čo preverí schopnosť spojencov vzájomne kooperovať pri riešení neočakávaných situácií počas nasadenia v priestore operácie.

Logistické cvičenie bude rozdelené do jednotlivých funkčných oblastí, ktoré precvičia špecialistov na skladovanie munície, pohonných látok a mazív, ťažbu a úpravu vody, údržbu a opravy techniky, pozemné a vzdušné prepravy osôb a materiálu, výrobu elektrickej energie a mnohé ďalšie.

Z dôvodu zámeru preveriť schopnosti vzájomnej spolupráce medzi zúčastnenými národami budú medzinárodné jednotky a jednotlivci zaradení do jednotlivých funkčných oblastí, čím vytvoria mnohonárodné integrované logistické jednotky.

Vyvrcholenie bude v Lešti

Vyvrcholením cvičenia Capable Logistician 2013 bude Distinguished Visitors Day, počas ktorého budú 20. júna v Lešti účastníci cvičenia prezentovať jednotlivé precvičované funkčné oblasti.

Na podujatie minister obrany SR spolu s ministrom obrany ČR pozval aj generálneho tajomníka NATO. Predpokladáme aj účasť prezidenta Slovenskej republiky, prezidenta Českej republiky, ministrov obrany a náčelníkov generálnych štábov krajín V4, vojenských predstaviteľov pri veliteľstve NATO, ako aj ďalších významných zahraničných a domácich hostí.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM