Tomas Gemza Kultúra

Medzinárodný deň divadla v divadle J. G. Tajovského

Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene už tradične oslávi Medzinárodný deň divadla spoločne so svojimi divákmi. Pri príležitosti sviatku divadla sa v sobotu 26. marca o 17.00 hod. odohrá v sále DJGT vo Zvolene dráma ERÓS.

Vstup na toto predstavenie je bezplatný (rezervácie nie sú možné). Brány divadla sa otvoria o 16:30 hod. a po naplnení kapacity sály bude divadlo uzatvorené.

Medzinárodný deň divadla sa slávi od roku 1962 a je mu vyhradený dátum 27. marec. Vznikol na základe iniciatívy Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI). Zmyslom a cieľom sviatku je primäť divadelníkov i divákov k zamysleniu sa nad poslaním divadla, vyjadriť solidaritu divadelníkom celého sveta, podporiť ich v úsilí presadzovať základné morálne a spoločenské vlastnosti umeleckými prostriedkami, napomáhať myšlienkam mierového spolužitia a vzájomného porozumenia medzi národmi. Pri príležitosti tohto dňa sa konajú po celom svete podujatia zamerané na propagáciu divadelného umenia. Zvolenské divadlo sa k týmto aktivitám pripája a aj na jeho doskách odznieva každoročné Posolstvo k Medzinárodnému dňu divadla. Vždy ho píše iná osobnosť svetového mena, v mene divadelníkov sa prihovorili svetu napr. Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Richard Burton, Eugene Ionesco, Václav Havel či Ariane Mnouchkine. Tento rok napísala Posolstvo k Medzinárodnému dňu divadla úspešná africká dramatička, herečka, režisérka a divadelná teoretička Jessica A. Kaahwa z Ugandy, ktorá je rešpektovaná i pre svoju humanitárnu prácu. Apeluje na fakt, že divadlo je univerzálnym jazykom, ktorým môžeme šíriť posolstvo mieru a zmierenia.

Sila divadelného umenia býva hlavnou témou Medzinárodného dňa divadla. Divadelné umenie má schopnosť a možnosť zasiahnuť do života divákov. Práve preto vybralo DJGT ako slávnostné predstavenie drámu Pavla Kohouta ERÓS, ktorá odhaľuje pohľad na súčasnú rodinu a hodnoty. Je to hra o rozpade rodinných vzťahov, o potrebe lásky a o tom, ako nás vidina peňazí zaslepuje. Režisérka Tatiana Masníková získala za jej réžiu Cenu LITERÁRNEHO FONDU.

Všetkých milovníkov Tálie pozývame stráviť výnimočnú divadelnú sobotu vo zvolenskom divadle.

Zdroj: Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM