Tomas Gemza Rôzne

Mesto predá pozemky skôr, chce to úverujúca banka

Predaj pozemkov o rozlohe 6782 m2 po 99,58 eura/m2 v centre Zvolena, na ktorých má vyrásť nákupno – zábavné Europa Shopping & Relax Center (ESC), odsúhlasili na pondelňajšom zasadaní Mestského zastupiteľstva poslanci mesta.

Investor požiadal o odpredaj preto, lebo ich ako záruku pre získanie úveru požaduje financujúca banka.
Tieto pozemky, spolu s ďalšími o rozlohe 5654 m2, mal investor získať do vlastníctva až po samotnom dokončení diela. Stavba už mala podľa pôvodnej dohody stáť, avšak doteraz sa urobili len úvodné výkopové práce. Investor zdôvodňoval zdržanie najmä hospodárskou krízou. Keďže na stavbe sa dlhodobo nepracovalo, medzi Zvolenčanmi i poslancami nastali určité pochybnosti, či sa stavba vôbec zrealizuje.
Poslankyňa Lenka Balkovičová na dnešnom zastupiteľstve vyslovila obavu, že ak mesto predá VAV Invest pozemky, nie je záruka, že obchodné centrum sa začne skutočne stavať a upozornila aj na to, že investor môže pozemky po ich nadobudnutí spolu s projektom výstavby ECS predať niekomu inému. Poslankyňa Mária Slováková poukázala aj na právnu analýzu nezávislej advokátskej kancelárie, ktorá predaj pozemkov mestu neodporučila.
„Nie je to pravda, nejdeme ho predávať,“ ubezpečoval poslancov konateľ VAV Invest Peter Valach. Podľa jeho slov práce sa opäť začnú v marci 2011.
Investor na základe zmluvy o budúcej zmluve z roku 2006 pozemky už zaplatil. Mali však byť prevedené na investora až po dokončení celej stavby.
Pod budúcimi stavbami sa okrem toho nachádzajú aj vlastné pozemky investora, ktorý už odkúpil aj kino Mier, bývalú materskú škôlku a v súčasnosti by sa mala završovať aj kúpa areálu spoločnosti Senoble.
Podľa hovorkyne VAV Invest Ivety Bielikovej poslanci mesta požiadali postupne investora o zmenu projektu. Išlo napríklad o to, že poslanci chceli výstavbu 3. podlažia, kde budú umiestnené kiná a fitness centrum. „To vyvolalo nové rokovania o úvere od banky, keďže v minulom roku už bol schválený úver na vybudovanie I. etapy ako 2-podlažného nákupno-zábavného centra,“ uviedla. Navyše, žiadosť poslancov o 3-podlažný objekt si vynútil celkové preprojektovanie stavby.
Ako ďalej dodala, mesto už disponuje časťou zálohy na pozemky a zaplatenou kauciou v prípade omeškania, čo je zhruba 1,2 milióna eur. Na základe požiadaviek ďalšej garancie sa pristúpilo – po dohode s financujúcou bankou, že po konečnom podpise úveru vo výške 16,8 milióna eur, sa podpíše kúpno-predajná zmluva a až potom časť pozemkov pod I. etapu získa investor.
ESC disponuje v súčasnosti zmluvami o budúcich zmluvách s nájomcami na zhruba 80 % plochy centra, ktorá je takmer 12.000 m2. Prevádzkovateľom supermarketu bude spoločnosť TESCO Stories. Predpokladá sa, že prácu v ES&RC by mohlo nájsť priamo asi 200 ľudí, ďalších 100 v nadväzujúcich službách.

Zdroj: TASR, foto: Zvolen24.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM