Jakub Forgács Správy

Mesto, v ktorom má lesníctvo dlhú tradíciu. Podpisom memoranda získa Zvolen oficiálne označenie

Lesníctvo je so Zvolenom späté už dlhé roky. Teraz sa však naše mesto dočkalo návrhu, aký sa len tak neodmieta. Dostalo ho priamo od lesníckych inštitúcii, ktoré vo Zvolene pôsobia.

Ilustračný obrázok k článku Mesto, v ktorom má lesníctvo dlhú tradíciu. Podpisom memoranda získa Zvolen oficiálne označenie
Zdroj: TASR

Hoci Zvolen sa už od druhej polovice dvadsiateho storočia považuje za významné stredisko lesníctva, až rok 2016 prinesie mestu oficiálny štatút Zvolen – mesto lesníctva. Súčasnému vedeniu mesta to navrhli lesnícke inštitúcie pôsobiace na jeho území. Pri svojom návrhu vychádzali z bohatej lesníckej histórie mesta a jeho okolia.

História Zvolena ako mesta lesníctva začala dávno pred dvadsiatym storočím. Najstaršie písomné pramene uvádzajú okolie Zvolena ako „veľký kráľovský les“ už v 12. storočí. Význam lesov pre Zvolen si uvedomovali aj panovníci, ktorí udelili výsady kráľovských strážcov lesov najprv osade Hájniky (dnes Sliač), a potom aj Môťovej, ktorá dnes patrí k Zvolenu.

Vo Zvolene v súčasnosti sídli až jedenásť lesníckych inštitúcií. Viaceré lesnícke organizácie sa priamo zaoberajú obhospodarovaním lesov. Mesto je známe nielen ako centrum lesníckej vedy, výskumu a vzdelávania, ale aj vďaka svojej činnosti v oblasti lesníckeho múzejníctva.

Na jeho území žili a pracovali také lesnícke osobnosti ako Ján Boroskay, František Papánek, Miroslav Stolina, Štefan Korpeľ, Ctibor Greguš. Zvolen, v ktorom sídlia stavovské lesnícke organizácie a združenia, sa stalo centrom lesníckeho kultúrneho a spoločenského diania na Slovensku a dnes hostí napríklad Lesnícke dni, celoslovenské súťaže Zelený objektív a Etudy z dreva, či Akademický Zvolen.

„Zvolen je s lesníctvom nevyhnutne prepojený a túto skutočnosť chce potvrdiť podpísaním memoranda o spolupráci s lesníckymi inštitúciami v pondelok 18. apríla, kedy oficiálne prijme štatút „mesto lesníctva“. Akt bude predstavený verejnosti na Lesníckych dňoch, dňa 22. apríla,“ uviedla Eva Ježovičová, referent pre styk s verejnosťou, Mestský úrad Zvolen.

Čítajte tiež:

Iba trochu námahy a vaše oči zažijú potešenie: 5 miest, z ktorých je radosť kochať sa pohľadom na Zvolen

Pred obchoďákom vo Zvolene zasahovala polícia. Záchranári ratovali len 11-mesačné dieťa!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM