Stanislav Černák Rôzne

Mestskí poslanci poodhalili zákulisie svojich domácností: Ako strávia veľkonočné sviatky?

Je pravda, že za oknami to vyzerá, akoby sa blížili Vianoce, no opak je pravdou. Na dvere už klopú sviatky jari – Veľká noc. My sme boli zvedaví, ako tie tohtoročné strávia niektorí zvolenskí mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci poodhalili zákulisie svojich domácností: Ako strávia veľkonočné sviatky?
Zdroj: TASR

Oslovili sme niektorých poslancov a poslankyne mestského zastupiteľstva vo Zvolene s otázkami týkajúcimi sa Veľkej noci. Nazreli sme do ich súkromia. Takže, ako a kde trávia veľkonočné sviatky?

Prednosť dáme nežnejšiemu pohlaviu v osadenstve nášho zastupiteľstva. Im sme položili tieto 4 otázky. 1, Čo pre vás znamená Veľká Noc? 2, Ako strávite tohtoročné sviatky? 3, Aké dobroty nesmú chýbať na vašich stoloch počas týchto sviatkov? 4, Dodržiavate tradície, ako to u vás vyzerá počas Veľkonočného pondelka? Ako odmeňujete kupačov?

Alžbeta Staníková, bývalá viceprimátorka, predsedkyňa komisie financií, majetku a podnikania

1, Veľká noc je pre mňa radosť, že prichádza jar, príroda sa prebúdza a krásne zafarbuje a mám radosť z toho, že čoskoro príde leto.

2, Každoročne tieto sviatky trávim mimo domova a to kvôli pohode, je to už tradícia. Tento rok som si vybrala Madeiru.

3, Nakoľko som mimo urobím si len veľkonočnú výzdobu celého bytu a teším sa z nej. Pečené kozliatko s plnkou si potom urobíme neskôr, keď už môžeme vychutnať slniečko vonku na dvore.

4, Keď sme doma, tak vždy dodržiavame tradície, ale ako som spomínala, je to málokedy. Ja som už pre kupačov asi neatraktívna, ale môjho muža vždy s niečím prekvapím i keď sme na pobyte. Aj teraz už mám okrem krásneho veľkonočného vajíčka preňho niečo schované. No a samozrejme výzdobu si vždy urobím aj v hotelovej izbe, ozdoby si nikdy nezabudnem zabaliť.

Dáša Melicheríková, členka komisie výstavby a územného rozvoja a členka komisie mládeže a športu

1, Veľká noc znamená pre mňa a moju rodinu hlavne dní oddychu. Nakoľko sme celá rodina počas roka pracovne a študijne rozcestovaní po Slovensku a v zahraničí, sú to pre nás hlavne dni, kedy sa pozastavíme, stretneme s blízkymi a oddýchneme.

2, Prvé dni sviatkov trávime spoločne na výletoch v prírode, u svokrovcov a vo Veľkonočný pondelok si náš mladší junior vydobil právo chodiť šibať, takže pondelok trávime doma a pomaly sa chystáme na ďalší pracovný týždeň.

3, Nesmie chýbať údené mäsko, zemiakový šalát a zopár sladkých koláčikov, ale aj to striedmo. Skôr sa snažíme stravovať aj v tieto dni zdravo.

4, Moji traja chlapi ma hneď z rána oblejú vodou, navoňajú voňavkou a vyšibú vlastnoručne upleteným korbáčom. Za šibačku dostanú sladkosti a zopár drobných euríčiek a s mužom si dáme dobrú kávu s koláčikom – no a potom už začne bežný voľný deň.

Chlapskému osadenstvu sme položili rovnaké otázky, až na tú poslednú. 1, Čo pre Vás znamená Veľká Noc? 2, Ako strávite tohtoročné sviatky? 3, Aké dobroty nesmú chýbať na vašich stoloch počas týchto sviatkov? 4, Dodržiavate tradície, ako to u vás vyzerá počas Veľkonočného pondelka? Chodíte na kupačku alebo šibačku?

Jaroslav Stehlík, viceprimátor a člen mestskej rady

1, Veľká noc pre mňa znamená najväčší cirkevný sviatok, ale zároveň pocit príchodu jari.

2, Sviatky budem tráviť v kruhu svojej rodiny, zrejme doma.

3, Pre mňa je typickou dobrotou baranie mäso a baraními špecialitami, chceme oživiť aj tohtoročné Veľkonočné trhy na námestí.

4, Musím povedať, že v mladosti som si tradícií užil pomerne veľa, keďže sme boli traja bratia. Moje deti však už k tomu veľmi vedené nie sú.

Juraj Družbacký, bývalý viceprimátor a člen mestskej rady

1, Veľkonočné sviatky sú pre mňa o rodine, o ľuďoch, ktorých mám rád, a ktorých si vážim. Keď spolu pripravujeme Veľkonočné dobroty, keď spolu absolvujeme výlety do okolia Zvolena a máme radosť z toho, že máme viac času byť spolu.

2, Určite v kruhu rodiny a priateľov niekde v okolí nášho mesta.

3, Tradičný šalát, k tomu nejaké ľahké mäsko, koláče a domáci chleba, ktorý som sa nedávno naučil piecť.

4, V mladosti bolo oblievanie a šibačka každoročný rituál a veľmi som sa naň každý rok tešil. Teraz sa tieto aktivity sústreďujú len na najbližších, v každom prípade je veľmi dôležité, aby sa tieto tradície udržiavali a zachovali pre ďalšie generácie.

Peter Drozdík, člen mestskej rady

1, Veľká noc pre mňa znamená začiatok jari a prebratie sa z ponurných zimných dní. Zároveň je to opäť príležitosť na rodinné stretnutia a návštevy.

2, Tohtoročné veľkonočné sviatky strávim športovo a rodinne. Počasie určí, či to budú ešte zimné športy alebo dám prednosť bicyklovaniu.

3, Jedlu počas sviatkov nevenujem veľkú pozornosť, ani neprikladám tomuto fenoménu veľký význam. V obvyklom množstve zjem pochúťky, určite nepodlieham maškrteniu a hlavne nie prejedaniu.

4, Tradíciou sú rodinné stretnutia, tie s radosťou dodržiavam. V detstve som chodieval oblievať, ale táto veľkonočná aktivita je v mojom podaní už zabudnutá.

Peter Časnocha, člen komisie sociálnych vecí, zdravotníctva a rozvoja bývania

1, Veľkonočné sviatky sú pre mňa sviatkami istoty života.

2, Stravím ich ako každý rok. V práci v nemocnici.

3, Na to si nepotrpím. Rodinná atmosféra je nenahraditeľná ani koláčmi a ani údeninami.

4, Vzhľadom k môjmu veku si to už vychutnávam trochu inak. Ale spoločenské stretnutia s priateľmi určite neodmietam. Je to ale už bez vody a korbáčov.

Róbert Orság, člen mestskej rady

1, Začiatok jari, začiatok prebúdzania sa prírody, vôňa jarných kvetov a pripomenutie si veľkonočných tradícií v kruhu rodiny a priateľov.

2, Myslím, že tak tradične asi ako každý. Oddychom. Vypnúť z pracovných povinností, aj keď myšlienkami už asi budem prípravami na letnú sezónu, nakoľko je známe že prevádzkujem letný areál Orlík a práce po zime je tam vždy dosť. Pôvodný plán bol už na Veľkú noc otvoriť, ale tohtoročné počasie nám to asi nedovolí.

3, Ja som známi tým že mam slabosť na sladké. Či že u mňa nesmú chýbať zákusky. No a popri všetkom tom sladkom, klasika, zemiakový šalát.

4, V mladšom veku to muselo byť. Ráno vstať a hneď isť po kúpaní, ale s vekom to už nejako pozvoľna opadlo, už to nechávam na mladších.

Peter Košík, člen komisie ochrany verejného poriadku

1, Kresťanský sviatok spojený s príchodom jari a prebúdzaním prírody.

2, S rodinou, no tohtoročnú veľkonočnú nedeľu strávim v 24-hodinovej službe.

3, Všetko čo je chutne pripravené.

4, Tradície dodržiavam iba v kruhu rodiny, keďže mám dve dcéry tak ich pekne vodou a korbáčom opatrím. Ak idem na šibačku tak len ku sestre, lebo tam mám krstnú dcéru. Tohto roku by som však chcel ísť s rodinou niekde do prírody, po rannej šibačke.

Michal Hazlinger, predseda komisie školstva a vzdelávania

1, Veľká noc patrí k najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Pamätám si, že ako mladí chlapci sme podstatu tohto sviatku vôbec nechápali, brali sme to skôr z pohľadu, kto si viac vyšibe.

2, Tohtoročné sviatky strávim tradične v pokojnej atmosfére na chalupe v kruhu svojej rodiny a prebúdzajúcej sa prírody.

3, Nemala by chýbať šunka s chrenom. Sladkým pokušeniam sa vyhýbam.

4, Snažíme sa udržiavať tradície i keď z rozprávania starších je ich už dnes omnoho menej. Najväčšiu hodnotu má asi pokojná atmosféra a sledovanie ako si šibačku užívajú tí najmenší. Deň sa začína kúpačkou, šibačkou a konečné zmierenie nastane voňavkou a štamprlíkom domácej pálenky.

Miroslav Gálik, predseda komisie životného prostredia

1, Veľká noc je v prvom rade jedným z najväčších kresťanských sviatkov -oslava zmŕtvychvstania Ježiša Krista po jeho ukrižovaní na kríži, ale pre mňa sú to aj sviatky jari, pokoja a lásky, rodinnej pohody, stretnutí s priateľmi a vychádzok do prírody.

2, Tieto sviatky budem tráviť so svojou rodinou doma a ak nám bude priať, chcem sa venovať turistike a vychádzkam do prírody.

3 a 4., Veľmi sa mi páči zachovávanie zvykov a preto polievačka aj šibačka v našej rodine sa stále praktizuje, varia sa tradičné jedlá, pričom na stole nesmie chýbať šunka, chren, šalát, vajíčka, koláče, ale dôležitá je aj tradičná výzdoba stola. Kraslice, zajačiky… a musí horieť plamienok sviečky, ktorý je symbolom života.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM