Jakub Forgács Rôzne

Mimoriadny dar Rooseveltke: Anonym nemocnici daroval sonograf, aký na Slovensku nemá nikto!

Pacientov, ktorí musia v Roosveltovej nemocnici podstúpiť vyšetrenie pečene, sa môžu tešiť. Hepatologicko–gastroenterologické a transplantačné oddelenie získalo od anonymného darcu nový USG prístroj, ktorý výrazne uľahčí a spresní diagnostiku ochorení pečene.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny dar Rooseveltke: Anonym nemocnici daroval sonograf, aký na Slovensku nemá nikto!
Zdroj: Dnes24.sk

Sonograf Acuson S3000 patrí do najvyššieho radu ultrasonografických prístojov a popri vysoko kvalitnom sonografickom zobrazení umožňuje aj elastografiu – meranie tuhosti tkaniva, ktorým sa určí stupeň poškodenia pečene, napríklad pri postihnutí vírusovou hepatitídou. „Pacient je tak odbremenený od bolestivej biopsie, pri ktorej mu lekári musia ihlou odobrať vzorku tkaniva,“ uviedol doktor Jozef Baláž.

Doteraz bola biopsia pečene u mnohých pacientov jediným spôsobom, ako správne rozhodnúť o ďalšej liečbe. „Elastografickým vyšetrením pečene sa potreba biopsií pri diagnostike zníži takmer o 80%,“ priblížil prínos prístroja doktor Ľubomír Skladaný, prednosta II. Internej kliniky SZU, pod ktorú oddelenie patrí. Tento typ prístroja je zatiaľ prvým na Slovensku.

Nový prístroj získali banskobystrickí hepatológovia prostredníctvom občianskeho združenia „HEGITO BB“ od darcu, ktorý si želal ostať v anonymite. Symbolickými kvapkami šampanského ho po prevzatí od zástupcu spoločnosti Siemens Matúša Kolarčíka pokropili prednosta kliniky Skladaný a Ján Šulaj, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť. Elastografia sa využíva aj v neinvazívnej diagnostike portálnej hypertenzie, pri odlíšení zápalových a fibrotických zmien u pacientov s Crohnovou chorobou a mimo gastroenterológie a hepatológie napríklad v diagnostike nádorov prsníka a štítnej žľazy.

Foto: Nemocnica F. D. Roosvelta

Roosveltka získala nový sonograf: Vyšetrenia pečene budú vďaka nemu bezbolestné
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM