Stanislav Černák Rôzne

Mimoriadny úspech zvolenských žiakov: Postúpili na majstrovstvá sveta, ale... na cestu chýbajú peniaze

Žiaci zo zvolenskej základnej školy Jilemnického 2 vyhrali robotickú súťaž, ktorá im zaručuje postup na majstrovstvá sveta. Tu však vzniká problém, ich účasť na svetovom šampionáte je ohrozená kvôli financiám.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadny úspech zvolenských žiakov: Postúpili na majstrovstvá sveta, ale... na cestu chýbajú peniaze
Zdroj: Dnes24.sk

Skupinka talentovaných žiakov zo Základnej školy Jilemnického 2 vo Zvolene zvíťazila v celoslovenskej súťaži v stavbe a programovaní robotov. Chlapci sú nominovaní na majstrovstvá sveta v Číne, nemajú však dostatok peňazí, aby vycestovali.

Ako informoval hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška, päťčlenný tím zo zvolenskej základnej školy dosiahol mimoriadny úspech. „Porovnať svoje sily, vedomosti a zručnosti s konkurenciou na majstrovstvách sveta sa nenaskytne každý deň. Je to príležitosť získať ďalšie skúsenosti, priaznivo ovplyvniť ďalšie štúdium. Pre skromných chlapcov ide možno o celoživotnú príležitosť. Problémom sú ale peniaze,“ priblížil hovorca.

„Vzhľadom na finančnú situáciu rodín, z ktorých žiaci pochádzajú, je ich účasť na majstrovstvách ohrozená. Chlapci sú múdri, navštevujú triedu pre deti so všeobecným intelektovým nadaním, ale vyrastajú v skromných podmienkach,“ povedala riaditeľka školy Ľuboslava Bieliková.

Riaditeľka, učitelia, rodičia, všetci v tejto chvíli robia, čo je v ich silách, aby zohnali dostatočné množstvo peňazí, ktoré je potrebné na účasť päťčlenného tímu na majstrovstvách sveta. Cieľová suma však nie je malá. „Predpokladané výdavky na štartovné, cestovné, ubytovanie a stravu presahujú 1500 eur na osobu. Ak by sa našiel sponzor, ktorý by chlapcom dokázal uhradiť tieto náklady, bolo by to pre nich, a rovnako pre školu niečo úžasné. S prosbou o pomoc oslovujeme všetkých, ktorých osloviť vieme. Času je však veľmi málo. Stále však verím, že sa napokon nájdu ľudia, ktorí nám pomôžu,“ dodala riaditeľka školy.

Foto: archív školy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM