Jakub Forgács Správy

Minister Sólymos vo Zvolene. Predstúpil pred študentov Technickej univerzity

Na zvolenskú univerzitu zamieril sám minister životného prostredia László Sólymos. Pri akej príležitosti sa ukázal na akademickej pôde?

Ilustračný obrázok k článku Minister Sólymos vo Zvolene. Predstúpil pred študentov Technickej univerzity
15
Galéria
Zdroj: TASR

Téma životného prostredia nadobúda v spoločnosti stále väčší význam. Ešte nie tak dávno bola takmer na okraji záujmu, dnes však ekológia a enviromentalistika ovplyvňujú myslenie ľudí vo všetkých oblastiach života. Na utorkovom stretnutí s vedením a poslucháčmi Technickej univerzity (TU) vo Zvolene to uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

Minister navštívil Fakultu ekológie a environmentalistiky TU pri príležitosti dňa otvorených dverí. Študijné programy tejto fakulty prekrývajú takmer všetky oblasti životného prostredia, preto ju ministerstvo považuje za najbližšieho partnera v environmentálnom vzdelávaní.

„Rezort životného prostredia, orgány aj organizácie, štátna správa a samospráva počítajú s prísunom kvalitných absolventov tejto fakulty,“ uviedol minister. Téma životného prostredia podľa neho nadobúda čoraz väčší význam, čím sa zvyšuje šanca ich uplatnenia. Verí, že porastú i možnosti, zdroje a podmienky, ktorými budú pri svojej budúcej práci disponovať.

Sólymos za rovnako dôležité považuje zmenu spotrebiteľských návykov a vyššie nároky na tovar, ktorého výrobou sa nedevastuje príroda. „Zmena myslenia je zmena prístupu k zdrojom. K zodpovednému prístupu k energiám, vode a surovinám,“ zdôraznil v príhovore. Ako dodal, ekonomický rast už v súčasnosti ide ruka v ruke s ekologickým rozvojom. „Nový typ ekonomiky, zelené alebo obehové hospodárstvo, predstavuje príležitosť, ako dosiahnuť zdravý rozvoj spoločnosti. A zároveň vytvoriť priestor pre nové investície, inovácie a vytváranie pracovných miest, ktoré nebudú na úkor životného prostredia,“ pripomenul.

Záverom vyzval predstaviteľov univerzity, aby sa zapojili do prípravy novej environmentálnej stratégie, na ktorej začalo ministerstvo pracovať.

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM