Nicole Regecová Rôzne

Mladí dizajnéri vo Zvolene predvádzajú svoj talent: Vyskúšali by ste sedenie z odpadu?

Stoličky či stoly od výmyslu sveta, pričom mysleli aj ekologicky. Ešte oveľa viac môžu teraz Zvolenčania zažiť pod Pustým hradom. Môžu za to šikovné nápady mladých dizajnérov. Čo všetko pripravili?

Ilustračný obrázok k článku Mladí dizajnéri vo Zvolene predvádzajú svoj talent: Vyskúšali by ste sedenie z odpadu?
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola drevárska zorganizovala verejnú výstavu, pozostávajúcu z prác študentov odboru Tvorba nábytku a interiéru, na ktorú sa môže prísť pozrieť každý. Výrobky sú sprístupnené Lesníckom a drevárskom múzeu. Študenti v rámci svojej maturitnej práce predstavujú vlastné dizajnérske riešenia formou modelu, funkčného prototypu, posteru a makety interiéru, v ktorej je zakomponovaný navrhovaný prvok nábytku. Podľa organizátorov je tento ročník bohatý na funkčné prototypy zhotovené v mierke 1:1.

Na výstave je možné vidieť návrhy verejného či odpočinkového sedenia, barových a jedálenských stoličiek, detskej či balančnej stoličky na zdravé sedenie, konferenčných stolíkov, pracovných stolov, nábytkových solitérov a v neposlednom rade aj nábytku z recyklovaných materiálov.

K najzaujímavejším patrí funkčný prototyp skladacej stoličky „Foldfix“, ktorej autorom je Adam Libiak. S ďalším pútavým exponátom prišiel študent tretieho ročníka odboru Tvorba nábytku a interiéru Michal Očenáš. Jeho jedálenský stôl v štýle Araka Levyho je zároveň jeho poctou. Stôl je obohatený pyrografiou o portrét spomenutého dizajnéra. Dopĺňajú ho zreštaurované stoličky – slovenská stolička z Pravenca číslo 1771 nazývaná aj krčmová, vytvorená podľa tonetky z roku 1938.

Okrem maturitných prác škola prezentuje aj práce študentov tretieho, druhého a prvého ročníka. Vystavujú svoje prototypy sedenia a iných doplnkov z recyklovaných materiálov – sedenie z odpadu. Na výstave je možné vidieť aj funkčný prototyp komody „Zásuvkovo“ od študentov učebného odboru Stolár – Jána Helieneka a Matúša Babinského s konzultantmi Jozefom Červinským a Jozefom Holcom.

Všetky práce študentov Strednej odbornej školy drevárskej vo Zvolene si návštevníci Lesníckeho a drevárskeho múzea budú môcť pozrieť do 10. júna 2016.

Čítajte tiež:

Šľachetný čin Zvolenčanky Mirky. Opatruje psíka, ktorý takmer zahynul v rómskej osade

Zvolenskí poslanci a hokejisti HKM o majstrovstvách: Kto fandí až príliš hlučne a ako veria našim?

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM